На Закарпатті, рясно всипаному снігом, вже готуються до повені

Вдень сніг сповзає зі стріх і хлюпає під ногами, бурульки будь-якої миті загрожують покалічити необачних перехожих, а вночі все знову замерзає.

На Закарпатті, рясно всипаному снігом, вже готуються до повені. І хоч дощу поки не буде, води додадуть величезні кучугури й товста крига на річках, майже всі водойми від верхів’я до низин замерзли. Лід місцями сягає півметра завглибшки. Рятувальники прогнозують крижані затори у 85-ти місцях. Тоді тала вода піде на села.

В МНСників і водогосподарників уже напоготові човни й піротехніка. Готові до відкачування води і всі 28 насосних станцій в низинах Закарпаття. Рятувальники просять людей стежити за льодоходом. Якщо крига скупчиться біля мостів і дамб, негайно повідомляти.

Складну ситуацію МНС прогнозує під час водопілля в басейні Дунаю. Найбільший підйом води тут очікують наприкінці квітня. Потепління активізувало сходження снігових лавин. У горах нині всюди небезпечні пастки. Снігові карнизи легко відриваються від спресованого шару снігу і стрімко котяться донизу. Вчора на Закарпатті зійшли 2 лавини.

Завтра в Україні буде тепло, вдень всюди вище 0. Щоправда, сніжитиме, подекуди з дощем. Справжню весну синоптики прогнозують з 15 березня. Тим часом у Криму вже готуються до літа. У Ялті, Алушті, Судаку, Гурзуфі та Феодосії треба терміново відновити понівечені штормами набережні.

«Набережні приморських міст – це той потенціал, який привертає до нас туристів. Ми зобов’язані це зробити до початку травня, до початку курортного сезону», – зазначив Голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов.

За попередніми підрахунками на ремонтні роботи треба 40 мільйонів гривень. Кримський прем’єр запевняє, за призначенням піде кожна копійка. І вже в травні туристи прогулюватимуться новими набережними біля моря.

fakty.ictv.ua