“Укрзалізницю”рятують від колапсу таємничими реформами

За кілька років для величезної залізничної імперії “Укрзалізниці” можуть стати реальністю техногенні аварії, екологічні катастрофи, скорочення транспортних перевезень, зупинка пасажирського сполучення і банкрутство.

Як повідомляє ТСН Тиждень, більшість потягів і вагонів практично зношені, а аварійний стан колії уже сьогодні стає причиною катастроф.

Понад 80% електровозів і 99% магістральних тепловозів вичерпали свій ресурс. Десятки тисяч вагонів не підлягають ремонту. Система працює зі збоями – ціною надзусиль залізничників.

Збитки від перевезення пасажирів минулого року перевищили 6 мільярдів гривень, а грошей на нові потяги і вагони тут не бачили вже давно.

В “Укрзалізниці” твердять, що порятунок у реформах. І цього тижня, під звинувачення в тіньовій приватизації, парламент на них погодився – ухвалив закон про акціонування монополії.

Біда лише в тому, що суть реформ відома тільки обмеженому колу осіб. Однак відомо, що всі основні фонди, розкидані по різних підприємствах “Укрзалізниці”, вирішили звести в акціонерне товариство.

Замість шести залізниць буде одна. Вона складатиметься з окремих підприємств – об’єднаних сферою діяльності, а не за територією, як зараз.

Україна планує залучити 100 мільярдів гривень інвестицій від приватних компаній та міжнародних фінансових установ, щоб повністю оновити рухомий склад.

За 4 роки обіцяють придбати 500 сучасних електровозів, а інвесторів допустять до користування коліями, вокзалами та депо. Отже почнеться змагання за здійснення послуг та пасажирські і вантажні перевезення.

Тим часом 400 тисяч залізничників тривожить можлива приватизація. А в компанії запевняють, що звільняти нікого не будуть.

І наголошують, що якщо не розпочати модернізацію, перевезення завтра можуть зупинитись. Держава грошей не дає, а приватним інвесторам не створює умов. Аналітики ж впевнені, що держава ніколи не випустить з рук стратегічний об’єкт такого масштабу.

http://tsn.ua/