Вперше за багато років Ужгород вийшов на друге місце за забрудненістю повітря по всій Україні

За підсумками 2011 року вперше за багато років спостережень Ужгород вийшов на друге місце за забрудненістю повітря по всій Україні. 

Що особливо небезпечно – основним забрудником є канцерогенний формальдегід, який, за словами медиків, серйозно загрожує здоров’ю людей (ця речовина здатна викликати ракові захворювання).

Про це 28 лютого на прес-конференції в Ужгороді розповів голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Василь Лобко, – іформує власкор ЗІКу.

За його словами, в Ужгороді концентрація шкідливих речовин в повітрі перевищує норму в 5-9 разів.

Не обійшлося без впливу метеорологічного фактору. Бо ні стаціонарних, ні рухомих (себто автомобілів) джерел забруднення аж так не побільшало. А от жарке й сухе літо – 3 місяці, фактично, без дощу – далося взнаки. Тобто забруднювачі просто не вимивалися.

А основним постачальником формальдегіду в Ужгороді, згідно з дослідженнями УжНУ, є двигуни внутрішнього згоряння, які працюють на газу, особливо на метані.

Президент ГО «Екосфера» Оксана Станкевич додала: проблеми з чистотою повітря Ужгорода пов’язані з самим його географічним розташуванням – місто розташоване у котловані, в якому повітряні маси переміщаються, але не видуваються. Всі викиди зависають над містом таким собі смогом.

zik.ua