Україна забракувала білоруську свинину за компанію з молоком

Україна заборонила ввезення на територію країни свинини з Білорусі у зв’язку із загрозою занесення африканської чуми свиней (АЧС).

Як повідомили у Державній ветеринарній і фітосанітарній службі України, відповідне рішення було ухвалене головним державним інспектором ветеринарної медицини України 29 лютого. Заборона має тимчасовий характер і введена до з’ясування причин, через які в одному з сіл Білорусі було знищено все поголів’я свиней.

16 лютого в селі Незнаново Новогрудського району Гродненської області Білорусі було вилучене і знищене (спалено) все поголів’я свиней з приватних господарств громадян. Водночас, відповідно до заяв Міністерства сільського господарства Білорусі та департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, зазначені дії були здійснені в рамках навчання з боротьби з африканською чумою свиней.

“Враховуючи те, що Республіка Білорусь входить в Митний союз, що у свою чергу тягне за собою відсутність митного і ветеринарно-санітарного контролю при перетині державного кордону з Російською Федерацією, де впродовж останніх 5 років відзначається складна епізоотична ситуація з африканською чумою свиней, і зважаючи на значну кількість спалахів цього захворювання в Центральному (прикордонному з Республікою Білорусь) федеральному окрузі РФ минулого року, існує вірогідність того, що випадок у с. Незнаново зумовлений занесенням збудника африканської чуми свиней до Республіки Білорусь”, – говориться в повідомленні Держветфітослужби.

На сьогоднішній день АЧС є загрозою не тільки для біологічної, а й продовольчої безпеки України, відзначають українські ветеринари. Як зазначається в повідомленні відомства, “у разі занесення збудника АЧС на територію нашої країни може бути заборонено експорт зерна, знищено значне поголів’я свиней, будуть реалізовані інші обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки. Ситуація, що склалася в РФ, а на сьогодні невизначеність щодо цього захворювання в Республіці Білорусь, створює загрозу біобезпеці України”.

Нагадаємо, Державній ветслужба також тимчасовов призупинила ввезення в Україну білоруського молока та молочних продуктів перевищення в них максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів.

tsn.ua