Протистояння навколо прийняття законопроекту про вищу освіту

До нового навчального року в Україні має бути прийнятий закон про вищу освіту. Зараз уже є кілька альтернатив пропозиціям міністра освіти України Дмитра Табачника, і якщо парламент прийме одну з них, це можна буде вважати перемогою студентів, пише Deutsche Welle.

Одним з альтернативних законопроектів є проект авторства групи педагогів, яку очолив в.о. ректора Національного технічного університету КПІ Михайло Згуровський.

Як пише DW, він розроблений після численних протестів студентів та критики академічної спільноти законодавчих ініціатив Міністерства освіти.

Міністерський законопроект прем’єр-міністр Микола Азаров доручив відкликати з Верховної Ради, а громадський доопрацювати за два тижні і подати в парламент після юридичної оцінки міністерства освіти, повідомляє видання.

Зараз над документом працюють урядові юристи та експерти побоюються, що після цього альтернативний документ про функціонування вищої освіти в Україні буде сильно змінений і всі напрацювання педагогів і студентів зникнуть з тексту законопроекту.

“Чиновники та юристи вихолостять його і викинуть все, що можна викинути. Я впевнений, що Мінфін не пропустить цей законопроект, адже він вимагає збільшення витрат на освіту”, – сказав директор освітньої програми міжнародного фонду Відродження Георгій Касьянов.

Він також вважає, що держструктури не підтримають пропозицію підняти стипендії до рівня прожиткового мінімуму. Як відомо, зараз мінімальна стипендія в Україні становить 787 гривень, а прожитковий мінімум 1073 гривень.

Касьянов переконаний, що цей законопроект більше за інші має шанс на схвалення депутатами, тому його потрібно якомога швидше проголосувати в першому читанні, а вже потім доопрацьовувати.

Водночас директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук в інтерв’ю Deutsche Welle сказав, що “документ Згуровського зменшує жорстку централізацію влади, яку зараз має Міносвіти. Зменшується вплив міністерства на ліцензування, акредитацію вузів, присвоєння наукових ступенів. Тому міністерство постарається просунути свій проект “.

Також Лікарчук переконаний, що законопроект Згуровського не вирішує всіх проблем у галузі вищої освіти. За його словами, є претензії до того, як у документі виписані механізми формування держзамовлення і рівного доступу до вищої освіти. Він зазначив, що там не скасована норма про нарахування абітурієнтам, які відвідували платні підготовчі університетські курси, додаткових балів при вступі до вузу.

Лікарчук переконаний, що оптимальним і проєвропейським є законопроект авторства опозиціонерів Арсенія Яценюка і Лесі Оробець. Втім, експерти зазначають, що цей документ взагалі має примарні шанси на прийняття в нинішніх обставинах.

Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Микола Азаров доручив відкликати з Верховної Ради урядовий законопроект про вищу освіту.

ua.korrespondent.net