Ужгород опинився серед лідерів по забрудненості

Трійка найбільш забруднених міст виглядає наступним чином – Маріуполь, Ужгород, Горлівка. Про це свідчать дані Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) МНС.

Ця державна установа відстежує стан повітря у 53 українських містах. Рейтинг найбільш забруднених вираховується за індексом забруднення атмосфери.

Традиційно до списку міст з найгіршим повітрям потрапляють міста з промислового сходу. У Центральній геофізичній обсерваторії зауважують, що у цьому регіоні і досі стан повітря найгірший.

Адже тут в одному місті – Горлівці рівень забруднення оцінювався, як дуже високий, в 10 містах рівень забруднення оцінювався як високий – Слов’янськ, Макіївка, Донецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Краматорськ, Луганськ, Дзержинськ, Єнакієве, Сєверодонецьк.

У Південному регіоні дуже високий рівень забруднення повітря спостерігався в Маріуполі і Одесі, високий – у Запоріжжі, Армянську, Красноперекопську, Миколаєві, Ялті.

У центральному регіоні найбільш забрудненими були Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Кривий Ріг.

На заході до числа дуже забруднених міст відносились Ужгород і Рівне, забруднених – Луцьк.

Друга сходинка Ужгорода у такому антирейтингу фахівців не шокувала.

Так, за словами президента громадського об’єднання “Екосфера” Оксани Станкевич, насамперед, проблеми із чистотою повітря Ужгорода пов’язані із самим його географічним розташуванням.

“Ми розташовані в котловані, в якому повітряні маси переміщаються, але не видуваються. Всі викиди зависають над містом таким собі смогом. Понад 60% днів у році тут повний штиль, і з цим нічого не поробиш”, – констатує Оксана Станкевич.

Інша причина – величезна кількість транспорту. Нині на 120-тисячне місто зареєстровано понад 40 тисяч транспортних засобів, тобто фактично кожен третій ужгородець має “залізного коня”. Ще через Ужгород до кордону зі Словаччиною рухається багато транзитного транспорту.

tsn.ua