Закарпатців змусять виготовляти проекти землеустрою на їхні сільськогосподарські ділянки

З 1 січня 2012 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України по збереженню родючості ґрунтів» від 04.06.2009 №1443-V. Внесені зміни до Земельного кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, до законів України «Про охорону земель», «Про землеустрій».

Суть цих змін полягає в тому, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва повинні використовуватися відповідно до розроблених і затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь і передбачають заходи по охороні земель.

На період до 1 січня 2015 року вимога закону про наявність проекту землеустрою, що забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни і впорядкування угідь, розповсюджується тільки на тих власників та землекористувачів, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею більше, ніж 100 га, а після 01.01.2015 – на всіх власників і землекористувачів, які ведуть товарне виробництво.

Як повідомили Закарпаття онлайн у Головному управлінні Держкомзему в Закарпатській області, на території Закарпаття 199 сільськогосподарських підприємств з площею понад 100 га, з них виготовлено лише 3 проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, відповідно виникає необхідність у виготовленні ще 196 таких проектів.

У вказаному проекті землеустрою повинні міститися нормативи оптимального співвідношення культур в сівозмінах, які визначають структуру посівних площ для певного природно-сільськогосподарського регіону та перелік встановлених культур для вирощування.

За невиконання вимог закону про наявність проекту землеустрою, що забезпечує еколого – економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, з 2013 року діятиме ст.55 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає притягання до адміністративної відповідальності.

zakarpattya.net.ua