На Виноградівщині відкрили пам’ятну дошку Юрію Костюку

2 березня відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки на честь видатного композитора, музикознавця, діяча музичної культури Юрія Костюка, якому 3 го березня виповнюється 100 років. Подія відбувалася у Дротинцях, рідному селі Юрія Костюка за участі музикантів, письменників, істориків, громадських діячів з усього Закарпаття.

Один з ініціаторів святкування ювілею голова Виноградівської районної ради Олег Любімов зазначив, що підготовка до відзначення відкрила справді всеукраїнський, міжнародний масштаб таланту Юрія Костюка, який зробив помітний внесок в українську і словацьку культуру. Крім того він виховував не просто музикантів, а справжніх українських патріотів. У щоденнику маестро записував прізвища своїх учнів, напроти деяких промовисті записи: «помер на Красному полі».

Відзначення ювілею відбувається за підтримки громади села Дротинці, колективу місцевої школи, санаторію «Теплиця», голови обласної ради Івана Балоги.

У відзначенні ювілею взяли участь: керівництво Виноградівського району, директор Ужгородського музучилища Віра Мадяр-Новак, науковець Іван Хланта, керівництво видавництва «Гражда», письменники Мар’яна Нейметі, представники інтелігенції. На урочистості приїхав зі Словаччини академік Микола Мушинка разом з дружиною.

Були виконані пісні в обробці Юрія Костюка.

Закарпатські науковці занепокоєні тим фатом, що постать маестро знають тільки у вузьких колах музикознавців.  А тим часом, як повідомила Віра Мадяр-Новак, пісенна емблема Закарпаття “Ой Марічко чичері” стала всесвітньовідомою з подачі саме Юрія Костюка.

Василь Горват

Голос Карпат