На Міжгірщині готують гідів до Євро-2012

Вчителі Міжгірського професійного ліцею поєднують навчально дослідну-роботу з ековиховання. Під час екоподорожей ліцеїсти вивчають флору і фауну Закарпаття.

Викладач біології Марія Глеба організовувала екологічні маршрути окрестами Міжгір’я та навколишніми населеними пунктами. Під час походів екологічними стежинами ліцеїсти на місцевості мають можливість більш детально ознайомитися з фізико-географічними особливостями тих чи інших місцин, дарами флори і фауни, усвідомити величезний вплив людини на природні явища, які відбуваються навколо нас.

“Під час екопоходів, екскурсій у гори, — говорить М. М. Глеба, — ми поєднуємо ази навчального процесу з активним відпочинком учнів, що є запорукою виховання достойних громадян України, патріотів нашого смерекового краю, закладення у них міцних основ пізнання і збереження та відтворення багатств флори і фауни як ареалу р. Ріки, так і Тереблянської долини”.

Марія Глеба кілька років тому організувала два екологічні маршрути пізнавально-туристичного спрямування протяжністю 5 км і 4 км. Ці відстані красномовно говорять про те, що походи, екскурсії визначними місцями, цінними пам’ятками природи проводились на околицях Міжгір’я, Соймів, Запереділля, Лозянського і, власне, в цих населених пунктах.

Екологічне виховання учнівської молоді є важливою складовою отримання нею якісних знань з обраних робітничих професій, а також суміжних з 12-ма проліцензованими. До речі, більшість із них є затребуваними на теренах Міжгірщини, Срібної землі та туристичної України. Це важливо з огляду на те, що саме у нас проводитиметься Євро-2012, а через деякий час і баскетбольний чемпіонат.

Всебічну підтримку ентузіастам цієї справи із року в рік надає і директор ліцею, автор двох науково-творчих робіт з вивчення у ПТНЗ німецької мови Василь Маринець. Відмінник освіти України у своїй роботі “Німецька мова за професійним спрямуванням” ще раз підтверджує важливість посилення якості екологічного виховання підростаючих поколінь краян. Василь Маринець за співдружності та єдності поглядів на це з професорсько-викладацьким і студентським колективами Національного університету “Києво-Могилянська академія” започаткував зведення екоцентру в с.Річка.

На сьогоднішній день закінчено виготовлення ПКД, яка успішно пройшла технічну експертизу у відповідних інстанціях. За нашої розмови Василь Юрійович зазначив, що це буде єдиний на теренах Міжгірщини екоцентр, основними функціями якого буде виховання у студентів Києва та вишів Срібної землі щирих, патріотичних почуттів любові до України, малої батьківщини, відповідальності за щасливе майбуття отчого краю і сущих у ньому горян.

В перспективі на базі даного екоцентру проводитимуться навчальні заняття, колоквіуми учнівської молоді, конференції з екопроблем Міжгірщини, моніторинг багатств флори і фауни Закарпаття.

 mizgir.com.ua