Генпрокуратура купила вісім “Тойот” у найрозкішнішій комплектації

Генпрокуратура закупила 8 седанів Toyota Camry з підігрівом сидінь та хромованими ручками вартістю 56 тисяч доларів за штуку.

Генпрокуратура закупила вісім седанів Toyota Camry у найрозкішнішій комплектації – premium зі шкіряним салоном і двигуном об’ємом 3,5 літра. Вартість одного авто становила 446 тисяч гривень, або майже 56 тисяч доларів за курсом Нацбанку.

Автомобілі були придбані ГПУ ще в лютому, однак лише зараз через “Вісник державних закупівель” стало зрозуміло, які машини малися на увазі, дізнався проект “Наші гроші”.

Зокрема, за даними журналістів, до комплектації седанів входять такі “милі дрібнички”, як хромовані ручки дверей, датчик дощу, обігрів заднього скла, bluetooth з управлінням на кермі, підігрів передніх сидінь, автоматичний 3-зонний кондиціонер, система об’ємного звучання JBL Matrix 5.1ch, можливість підключення Ipod та USB пристроїв тощо.

До того ж у авто має бути двигун об’ємом 3456 куб. см. Це найпотужніший з всіх можливих двигунів для Camry і є навіть більшим ніж у мікроавтобуса Toyota Hiace, який має 2700 кубиків. І це при тому, що в Україні з ініціативи уряду діють одразу два обмеження на придбання службового транспорту.

Заборонено купувати автомобілі всім, окрім правоохоронців та кількох держструктур, яким дозволено купувати спецавтомобілі та машини для обслуговування іноземних делегацій. Генпрокуратури в цьому переліку виключень немає.

А члени уряду та АП не мають права купувати машини дорожчі за півмільйона гривень, посадові особи апарату Ради, АП та секретаріату Кабміну не можуть вийти за рамки чверті мільйона. Водночас кількість службових автомобілів, які возять державних менеджерів України, на сьогодні становить 6972 штуки.

Для порівняння, у Великобританії на усіх вищих чинів припадає лише 191 автомобіль, а в Данії – взагалі 23 штуки.

tsn.ua