Закарпаття: Перші «посмішки» весни пробилися скрізь сніг у Лумшорах

У селі Лумшори на Перечинщині серед виликих кучугурів снігу фотокор «НЕДІЛІ» знайшов маленьку галявину з першими квітами – білоцвітом весняним.

Білоцвіт весняний (лат. Leucojum vernum L.) — геофіт, багаторічна цибулинна рослина родини амарилісові, роду білоцвіт. Декоративний ранньовесняний ефемероїд білоцвіт весняний — рідкісний вид флори України, внесений до Червоної книги України.

«Скороминучий», «швидкоплинний» – саме так звучить в перекладі з грецької назва рослин ефемероїдів – по іншому первоцвітів. Ще восени первоцвіти акумулюють у своїх цибулинах запаси поживних речовин щоб першими зустріти весну.

 

 

 

 

 

 

Щороку з наближенням весни біля ринків  Ужгорода, Мукачева  починають продавати підсніжники. Такий квітковий бізнес призвів до того, що в Закарпатті цей вид ранньоквітучих рослин опинився під загрозою повного зникнення. Значна частина таких рослин вивозиться для продажу у великі міста України.

 

 

 

 

 

 

З початку лютого до травня  триває несанкціонована торгівля рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних, реліктових та занесених до Червоної книги України рослин.

 Фото Павло ЛИБОХОРЯ, газета «НЕДІЛЯ»