З початку року в Закарпатті зафіксовано п’ять випадків викрадення авто, серед яких і престижний «Лексус»

Дуже прикро, коли вранці доводиться виявляти, що у машині, яку звечора залишили припаркованою біля будинку, побували злодії або мали намір залізти у ваше авто. Та, мабуть, справжній шок переживають ті, хто взагалі не виявляє на потрібному місці свій транспортний засіб.

Незважаючи на те, що викрадення автомашин нині не є таким поширеним явищем, як, скажімо, років 15-20 тому, все ж і зараз знаходяться спритники, котрим вдається поцупити чужий транспортний засіб ледь не з-під носа господаря.

Так, наприкінці січня цього року житель обласного центру звернувся до працівників міліції із заявою про зникнення його автомашини «Ауді». Іномарка «ночувала» у дворі біля будинку. Згодом, через кілька днів в тому ж таки Ужгороді хтось, пошкодивши замок на взідних дверях гаража, поцупив легковик марки ВАЗ. А вже у цьому місяці з подвір’я іншого ужгородця уночі якісь зловмисники викрали престижний «Лексус».

У всіх випадках були порушені кримінальні справи за статтею 289 Кримінального кодексу України («Незаконне заволодіння транспортним засобом»). Наразі усі ці автомобілі числяться у міліцейських пошуковій базі.

Загалом на території області тільки з початку цього року зафіксовано п’ять випадків незаконних заволодінь транспортними засобами. Два з них вдалося розкрити, над згаданими трьома ще працюють компетентні органи. Були, правда курйозні ситуації, коли громадяни спочатку повідомили про викрадення їхніх транспортних засобів, але за кілька годин самі пригадували, де залишили свої автомобілі.

У зв’язку з цим співробітники Державтоінспекції краю звертаються до громадян з проханням належно подбати про свої автомашини. Нині для цього існує чимало сучасних способів: це і сигналізація, спеціальні пристрої для блокування педалей та керма тощо. Водночас можна залишити авто на стоянках. Також не варто приваблювати злодіїв залишеними у салоні цінними речами та документами.

Якщо ж вам довелося стати свідком такого правопорушення чи, можливо, вам відома якась інформація про місця відстою викрадених транспортних засобів, не залишайтесь осторонь, а повідомляйте за «Телефоном довіри ДАІ Закарпаття»: (03122) 3-22-86 або 61-27-35. Конфіденційність гарантовано, запевняють співробітники УДАІ УМВС.

zak-umvs.gov.ua