Ліки в українських аптеках можуть подешевшати вдвічі

Днями Віктор Янукович доручив врегулювати ціни на медпрепарати, запровадивши європейську практику – референтну систему ціноутворення.

При ній вартість медпрепаратів встановлюється методом визначення середньої ціни на конкретні ліки, а ціни для розрахунку беруть в декількох країнах. Отримана сума стане індикатором, вище якого продавати препарат буде не можна, пише “Сегодня”.

МОЗ уже створено групу експертів, які працюють над референтної системою і визначать ряд країн-індикаторів. Наразі відомо, що серед них є Польща, Сербія, Угорщина і Молдова. Для початку випробують референтне ціноутворення на ліки від гіпертонії. Чиновники сподіваються, що після впровадження в Україні такий метод змусить знизитися ціни мінімум на 25-30%.

Правда, як говорять експерти, різницю в ціні споживач відчує не відразу.

“Для початку по референтним цінами будуть закуповуватися медикаменти за держпрограмами (наприклад, препарати для ВІЛ-інфікованих, онкохворих і т.д.), які видаються безкоштовно. Напевно, коли систему апробують з соцлекарствамі, пізніше візьмуться за інші. Тоді для звичайних пацієнтів, які купують ліки самостійно, ціни знизяться”, – повідомив голова громадської організації “Союз працівників фармації” Костянтин Косаченко.

Також у МОЗ хочуть впровадити систему часткового повернення вартості деяких медпрепаратів (ліки від хвороб, якими страждають великі групи населення і які характеризуються високою смертністю – та ж гіпертонія, різні хвороби серця). Як уточнив глава Держслужби з лікарських препаратів Олексій Соловйов, розмір компенсації буде залежати від економічної ситуації в країні і від можливостей держбюджету.

“Тобто ціну ліків розділять між собою пацієнт і держава (або страхова компанія). Це допоможе знизити ціни в аптеках на 20% і більше. Вважаю, що за окремі препарати держава може заплатити навіть до 50% від вартості”, – заявив Косаченко.

За його словами, такий підхід також допоможе викорінити в народі самолікування, з яким давно борються лікарі.

“Наприклад, щоб вартість ліків людині компенсували, потрібно буде прийти з рецептом від лікаря”, – наголосив експерт.

http://tsn.ua/