Закарпаття: Прокуратура області відреагувала на порушення лісового та мисливського законодавства

За результатами перевірок прокуратури області у державній екологічній інспекції в Закарпатській області виявлено факти неналежного виконання посадовими особами інспекції покладених на них обов’язків щодо здійснення державного контролю за додержанням вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів та у галузі мисливського господарства і полювання.

 

Про результати перевірки повідомив начальник відділу захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури області Іван Костів.

Зокрема виявлено випадки коли державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, встановивши порушення вказаного законодавства, не вживали заходів для їх усунення, не у повному обсязі проводили перевірки за фактами порушень вимог законодавства у вказаній сфері, не вживали заходів для зупинення діяльності підприємств – порушників закону, не у всіх випадках застосовуються заходи щодо нарахування штрафних санкцій до порушників.  Посадовими особами екоінспекції в області також ігноруються повноваження надані їй щодо подання позовів про відшкодування збитків, заподіяних природі. Є факти, коли матеріали перевірок суб’єктів господарювання, за результатами яких нараховано збитки, до правоохоронних органів взагалі не направлялись.

З огляду на викладене прокуратурою області начальнику державної екологічної інспекції у Закарпатській області внесено подання про усунення порушень вимог природоохоронного законодавства у якому поставлено питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності 5 посадових осіб цього органу контролю.

Серед огріхів установ, підпорядкованих Управлінню лісового та мисливського господарства області та філій „Закарпатагроліс” також є незаконне вирубування дерев, реалізація продукції за ціною нижчою, ніж собівартість, непроведення аукціонів, чого вимагає законодавство.

З початку 2012 року за фактами порушень законодавства України про раціональне використання, охорону та відтворення лісових ресурсів порушено 7 кримінальних справ. Усі з них за фактами зловживань та недбалого виконання своїх службових обов’язків працівниками державної лісової охорони підприємств Управління і філій ГДСЛАП «Закарпатагроліс», що призвели до вчинення правопорушниками незаконних рубок лісу, якими державі заподіяно збитків на загальну суму понад 1 млн. 600 тис. грн. Розглянуто із вжиттям заходів 13 приписів та подань, задоволено 6 протестів. Органами прокуратури області складено 4 протоколи про вчинення корупційних правопорушень, 2 з яких розглянуто судом. За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 126 посадових осіб у органах державного контролю та відшкодовано до бюджету 46 тис. грн. До судів пред’явлено 44 позовні заяви на загальну суму 674 тис.грн.

Проведеними органами прокуратури області перевірками виявлено й порушення вимог законодавства у сфері мисливського господарства та полювання.

Так, проведеною прокуратурою Рахівського району перевіркою у сфері мисливського господарства і полювання виявлено порушення заступником бригадира Ясінянського товариства мисливців і рибалок «Говерла» вимог Положення про  правила  проведення  полювань, поводження із зброєю  та  порядок  видачі  ліцензій на добування мисливських тварин, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України.

На порушення у сфері мисливського господарства реагували також прокурор Міжгірського району і Ужгородський міжрайонний прокурор, повідомили zakarpatpost.net у прес-службі прокуратури Закарпатської області.