У Закарпатті, де планують найбільшу кількість ГЕС – 330 – люди переживають за своє життя

Екологи і місцеві мешканці бунтують проти планів влади добувати з карпатських річок енергію.

На невеличких гірських річках Карпат збираються збудувати понад півтисячі малих гідроелектростанцій, йдеться в сюжеті ТСН.

Щоби захистити гори на акції протесту люди вийшли по всій Україні. Запевняють, що масштабне будівництво принесе загибель рідкісним видам тварин і рослин, зіпсує життя місцевим жителям і віджене з регіону туристів. Одне із селищ-жертв – Дземброня у Прикарпатті.

У мальовничій гірській місцині трохи більше сотні подвір’їв. Усі 245 його жителів здебільшого виживають завдяки туристам. Однак основний заробіток, опинився під загрозою – туристи не хочуть їхати в Дземброню, бо не хочуть дивитися на труби. Місцеві побоюються, що зникне не лише робота, а й сама річка. На громадських слуханнях верховинці проголосували проти такого сусідства. Нині роботи призупинено. Однак чи надовго ніхто не знає.

Таких гідроелектростанцій, за даними екологів-активістів, по всьому західному регіону мають збудувати півтисячі. Вони мають урятувати країну від енергозалежності. “Всі Карпати перетворяться тупо на електростанцію. Карпати це не якийсь дикий край в якому немає струму. Струм в Україні є. Сказати, що Україні потрібна хоча б ще одна додаткова ГЕС – це безглуздо”, – впевнений еколог Олексій Василюк.

У Закарпатті, де планують найбільшу кількість ГЕС – 330 – люди взагалі переживають за своє життя. Однак у Мінпаливенерго від будівництва станцій відкараскались. “На сьогодні Мінпалевенергетики не є замовником чи координатором будівництва малих гідроелектростанцій”, – запевнив заступник керівника управління Міненерговугілля Віталій Коваленко.

Будівництва розгортають за приватні гроші. Дозволи на кожне давали місцеві адміністрації. Там не заперечують – було таке та не в такій кількості. “Немає генплану, немає в такій кількості. Зараз три розробляється проекти, будувати будуть там, де дозволять екологи”, – каже заступник голови Івано-Франківської ОДА Руслан Гусак.

Однак активісти непохитні і впевнені, що будувати ГЕС у Карпатах не можна взагалі. На захист Карпат вони обіцяють підняти ледь не всю Україну.

tsn.ua