Водіїв-шумахерів штрафуватимуть на 100 доларів, а “крутих” – на 5 тисяч

Буквально нещодавно українські автовласники зітхнули з полегшенням – в Україні скасували доручення у разі передачі транспортного засобу іншій особі, водіям дозволили не передавати працівникові ДАІ водійське посвідчення, а лише пред’являти його, скасували також техогляд для власників приватного легкового транспорту.

Водіям також обіцяють, що вже з квітня пряма перереєстрація транспорту з одного власника на іншого замінить довгу процедуру зняття з обліку авто при продажі. Виконати реєстраційні процедури і отримати водійські права можна буде незалежно від місця реєстрації власника машини і від регіону реєстрації автомобіля.

Незабаром до всіх цих революційних змін може додатися ще й скасування сплати у Пенсійний фонд 3% вартості при покупці автомобіля.

Але на цьому приємні сюрпризи від влади для автолюбителів закінчились. Які новації вже зовсім скоро чекають на водіїв, і як це позначиться на їхніх гаманцях, дізнавався ТСН.ua.

Мигалки для “крутих” за 5 тисяч доларів

Цього разу влада взялася не лише за простих автовласників, а й за “крутих”. Виросли штрафи за незаконне обладнання авто світловими і звуковими сигналами. Любителі покататися з мигалками тепер заплатять за таке “задоволення” від 42,5 до 51 тисяч гривень.

Заступник начальника Управління ДАІ МВД України Володимир Рєзніков каже, що не важливо, чи багато автомобілів у нас пересувається з сигнальними вогнями. “Справа у тому, що коли їх використовують особи, які не мають на це законного права, вони створюють аварійну ситуацію”, – зазначає він.

Астрономічні, на перший погляд, суми штрафів насправді цілком виправдані. Народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник вважає, що сигнальними пристроями обладнують свої автомобілі лише люди, які мають зайві кошти, тобто люди небідні. Отже, покарання за порушення цієї норми повинно бути відповідним.

Шалена швидкість за 100 доларів і дитина без крісла – за 50

Олійник також вважає недостатніми штрафи за порушення швидкості та правил маневрування, розмови по телефону за кермом та дитину у салоні без автокрісла. За словами народного обранця, ці порушення якраз і є причиною основної маси аварій на українських дорогах.

У своєму законопроекті у співавторстві з нардепами Малишевим і Шенцовим він пропонує збільшити розмір штрафів для любителів швидкої їзди у 2-3 рази. “Коли автомобіль рухається зі швидкістю, більшою від дозволеної на 10 км за годину, то штраф становитиме 255-340 грн., коли на 20 км – 340-510 грн., на 30 км – 510-680 грн., на 50км – 680-850 грн”, – пояснює Олійник.

Регіонал пропонує повернути так звані “листи щастя”, коли порушення фіксується фото чи відеопристроями, а водій отримує повідомлення про штраф поштою. Тепер оскаржити такий лист буде важче і довше.

Незабаром всім водіям, які мають дітей, доведеться придбати автокрісла. Проїзд дитини у машині молодше 12-річного віку та менше 145 см на зріст без спеціального обладнання “коштуватиме” 340-425 грн.

Крім того, законопроектом забороняється розмахувати перед даішниками своїми посвідченнями. Будь-які документи, що вказують на статус їхнього власника, вручати інспектору забороняється.

Посуворішала заборона на розмови по мобільному телефону за кермом.

Більш пильними доведеться бути і водіям маршруток, бо за прийняття ними оплати за проїзд під час руху “світить” штраф у 340 грн.

Також автолюбителям не варто забувати, що днями набуває чинності закон, яким передбачено суттєве підвищення штрафів за ненадання переваги громадському транспорту та за рух смугами, призначеними для нього.

Штраф чи хабар?

Автомобілісти перестануть порушувати правила з міркувань економії, сподівається Олійник. На підтвердження його слів Володимир Рєзніков згадує, що “у 2001 році було суттєво лібералізоване законодавство, що стосується безпеки дорожнього руху та знижені штрафи за порушення ПДР. Це призвело до різкого зростання аварійності. За 2007 рік кількість ДТП зі смертельними випадками складала 9,5 тисяч осіб – що зовсім трохи менше, ніж загинуло за роки війни у Афганістані. Після того як у 2008 році законодавство було змінено у бік посилення відповідальності за дорожні правопорушення, з’явилася тенденція зниження аварійності і кількості осіб, що загинули. Станом на кінець минулого року ця цифра зменшилася удвічі і становить 4 500 осіб”.

Але є інша складова підвищення штрафів. Водії кажуть, що разом із підвищенням розміру штрафів підвищуються зазвичай і розміри хабарів. Система хабарів більш гнучка, не потребує законодавчого урегулювання і має властивість пристосовуватися до ситуації.

Ситуацію треба міняти не лише великими штрафами, вважає відомий автомобіліст, екс-міністр транспорту Євген Червоненко. “Потрібно піти шляхом Грузії – за взяття хабара присуджувати до 10 років ув’язнення. Тоді брати хабарі стане невигідно”. Іще один пункт з рецепта Червоненка – збільшення у кілька разів заробітної плати працівника ДАІ. “Доки інспектор буде заробляти копійки – він не відмовиться від хабара”, – каже Червоненко.

А голова громадської організації “Суспільний контроль доріг” Сергій Дубенко каже, що необхідно міняти підхід до проблеми в цілому. “Кожен учасник дорожнього руху повинен бути рівний перед законом. Поки питання правопорушень вирішується чи то шляхом посадового тиску, чи хабара на місці пригоди, ситуація на дорогах не зміниться”. На доказ своїх слів він наводить приклад , що з початку року лише у Одесі сталося 15 ДТП за участю мажорів, і в жодному з них винуватець не поніс покарання.

Заступник начальника ДАІ Володимир Рєзніков згадав лише один приклад притягнення до відповідальності за порушення ПДР високопоставленої особи – коли віце-прем’єр з ЄВРО-2012 Борис Колєсніков за кермом нового автобуса зіткнувся з автомобілем ДАІ. Тоді винуватець ДТП сплатив штраф і відшкодував збитки потерпілим. На цьому перелік законослухняних порушників “державного” значення скінчився.

Проблема ще й у культурі поведінки за кермом, зазначає Рєзніков. “Чомусь, перетинаючи західний кордон, українські водії зразу починають виконувати ПДР. По-перше, порушити їх буде дорого, а по-друге, – соромно”, – додає він.

Та поки що в Україні ще не взялися за проблему у всіх напрямках, знову експлуатується перевірений захід наказувати копійкою. Революційний законопроект розглядатиметься через місяць. До того часу, за словами авторів, в нього ще може подати свої пропозиції кожен бажаючий.

 Наталія Кондратьєва

tsn.ua

One thought on “Водіїв-шумахерів штрафуватимуть на 100 доларів, а “крутих” – на 5 тисяч

  • 16.03.2012 at 22:03
    Permalink

    а коли Ви шановні мужі влади почнете карати за лампи світла котрі не відповідають нормам по потужності .Коли авто буде рухатися з дальним світлом фар а не габаритними тобто огнями коли автомомбіль стоїть на місці не перебуває в русі. Коли перестануть їздити автомобілі ЛОХІВ з лампами світла різних кольорів від синього до червоного.Коли перестануть їздити автомобілі кли в них світить лише одна фара стопів замість двох і бвльше. Коли перестануть працівники міліції приставати до водіїв котрі змушені рухатися відносно поверхні покриття не в правому а влівому ряді руху дорогт. Коли наші МУЖІ влади почнуть відповідати за виконані ремонтні роботи на дорозі так як відповідають хочаби підприємці за сплату обовязкового ппенсійного страхування. Чи наш великий президен ВІТЯ притягне хочаби одного хабарникав котрий живе за відкати за ремонт доріг на Україні. Певно нічого цього ніколи не буде у нас . Коли наші засрані депутати скурвині сини живуть курва і жирують в МОНАКО а не на Україні.

Comments are closed.