Закарпаття: На військову службу за контрактом прийняли 11 дівчат

Громадянам України, які бажають проходити військову службу за контрактом надається можливість обирати місце проходження служби, а саме конкретну військову частину, як у Закарпатській області так і на теренах нашої держави.

У прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» військовий комісар обласного військового комісаріату полковник Іван Васильцюн, заступник військового комісара з виховної роботи підполковник Петро Марко та начальник 159 Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом полковник Євген Коваленко зустрілися із мас-медійниками краю.

На прес-конференції гості розповіли журналістам про організацію весняного 2012 року призову громадян на строкову військову службу, завдання військових комісаріатів області щодо підготовки та проведення призову, а також про військову службу за контрактом в Збройних Силах України та про гарантії соціального захисту громадян призваних на контрактну службу.

 

 

 

 

 

Відомо, що весняний призов 2012 року буде проходити під час підготовки до Євро – 2012. Одним із заходів підготовки є завершення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I-II ступеня акредитації на місяць раніше, у травні 2012 року. Внаслідок чого призовники, які закінчують навчання будуть підлягати призову на строкову військову службу, що обмежить можливість їм вступу до навчальних закладів.
Як зазначив Іван Петрович, весняний призов громадян на строкову військову службу буде проводитись з 1 квітня до 30 травня. Планують забрати на військову службу 700 молодих юнаків із Закарпатської області. За підсумками призову «Весна – 2011» було відправлено у війська 800 закарпатців.

Призовників, які в цьому році закінчують навчання у загальноосвітніх, професійно – технічних та вищих навчальних закладах до призову не залучаються.

− У разі особистого бажання таких призовників бути призваними на строкову військову службу, включати їх до планів призову та залучати на комплектування команд тільки за умов відсутності обмежень за станом здоров’я та задовільними морально-діловими якостями, – говорить комісар обласного військового комісаріату Іван Васильцюн.

Щодо проходження військової служби за контрактом в області, зауважу, що із 1 січня поточного року в армії служать 48 закарпатців – контрактників. Серед них −11 дівчат нашого краю.

Громадянам України, які бажають проходити військову службу за контрактом надається можливість обирати місце проходження служби, а саме конкретну військову частину, як у Закарпатській області так і на теренах нашої держави.

За словами Євгена Сергійовича, основним завданням 159 Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом є: здійснення відбору громадян для проходження військової служби за контрактом на посадах рядового, сержантського і старшинського складу, здійснення відбору громадян для проходження військової служби у військовому резерві Збройних Сил, а також здійснення відбору громадян для вступу до вищих військових навчальних закладів Міноборони та військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

Для осіб рядового складу контракт укладається на три роки, осіб сержантського складу та старшинського складу − на п’ять років. Грошове забезпечення становить від 1900грн. (залежно від тривалості служби).

Громадянин, який поступає на військову службу за контрактом користується соціальним та правовим захистом держави, який передбачає: безоплатний проїзд залізничним, повітряним, водним, автомобільним транспортом у відрядження, відпустку, при переведенні на нове місце служби, до місця проживання; надання щорічної основної відпустки із збереженням матеріального, грошового забезпечення ( та дві матеріальні допомоги в розмірі місячного грошового забезпечення); військовослужбовці за контрактом мають право стати на житлову чергу для безкоштовного отримання житла; військовослужбовці за контрактом мають більше шансів для подальшого проходження служби в елітних військових формуваннях (СБУ, МВС тощо).

− На сьогоднішній день, громадяни України, які проходять військову службу за контрактом мають право на отримання за рахунок держави спорідненої спеціальності, за якою можна як проходити службу в лавах Збройних сил України, так і працювати у цивільному житті. Окрім цього, військовослужбовцям надається безоплатна кваліфікована медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я та санітарно-курортне лікування й відпочинок у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах МО України (25 % вартості для військовослужбовців та 50% вартості для членів сім’ї), – додає Євген Коваленко.

Як зазначив заступник військового комісара з виховної роботи обласного військового комісаріату Петро Марко, на військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір й відповідають установленим вимогам проходження військової служби: військовослужбовці, які прослужили на строковій військовій службі не менше трьох місяців, громадяни призового віку, які мають вищу або професійно-технічну, повну середню освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов’язані, а також жінки , які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років – на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу; особи з повною загальною середньою освітою віком від 17 до 21 року, в тому числі й ті, яким 17 років виповнюється у рік початку військової служби, військовослужбовці строкової військової служби за контрактом, та військовозобов’язані віком до 23 років, які мають повну загальну середню освіту та не мають військових звань офіцерського складу, у разі зарахування їх на перший та наступні курси навчання, а також особи віком до 25 років, які мають базову вищу освіту, у разі зарахування їх на випускний курс навчання – на військову службу (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів, або ж військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів.

Проходження військової служби за контрактом в Збройних Силах України, є на мою думку, найоптимальнішим варіантом не тільки для здійснення мрій, але й хорошим розвитком кар’єрного росту людини. Адже, у житті кожного з нас наступає той час, коли потрібно добре подумати і зробити для себе правильний вибір − від задумів, мрій та фантазій до досягнення та реалізації намічених нами планів, цілей, задумів, або ж залишитися по життю сам на сам із своєю « холодною, вередливою сніговою Королевою-Долею».

Тетяна ГОРЯНКА, для “НЕДІЛІ”

zakarpatpost.net