В Закарпатті активно обговорюють термін покарання Димитрію Сидору за сепаратизм

Ужгородський міський районний суд 19 березня засудив протоієрея Української православної церкви Московського патріархату, лідера організації “Сойм підкарпатських русинів” Димитрія Сидора до 3 років позбавлення волі умовно з відстрочкою виконання покарання на 2 роки за сепаратизм.

Як заявив співробітник прес-служби прокуратури Закарпатської області Віктор Тар, суд визнав Сидора винним за ч.1 ст.110 Кримінального кодексу (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України). Засудженого також зобов’язали сплатити штраф у 1 840 гривень.

Нагадаємо, у грудні 2007 було прийнято декларацію “Сойму підкарпатських русинів”, у якій звучали заклики до створення в Закарпатській області самокерованої адміністративно-національної території під міжнародним контролем і введення паспортів для підкарпатських русинів як правонаступників Закарпатської держави.

У грудні 2008 управління СБУ в Закарпатській області порушило за фактом проголошення цієї декларації кримінальну справу. Головною вимогою громадської організації “Асоціація русинських організацій Закарпаття “Сойм підкарпатських русинів” є створення адміністративно-національної території з конституційною назвою ” Підкарпатська Русь”.

На початку січня 2011 року Сидор звинуватив Київ у дискримінації русинів з явними елементами геноциду.

tsn.ua