Перехід на літній час вдарить по гіпертоніках, а здорових навіть підбадьорить

Фахівці вважають, що зимовий час відповідає справжньому місцевому географічному часу, тоді як літнє є відхиленням.

В останню неділю березня, 25 числа українці знову переведуть стрілки годинника назад перейдуть на літній час. На думку багатьох медиків, переведення стрілок саме на літній час негативно впливає на здоров’я, збиваючи природні біоритми людського організму.
Вчені також вважають, що зимовий час відповідає справжньому місцевому географічному часу, тоді як літній є відхиленням,пише “Газета Киевская”.

“Діти пристосовуються до переведення стрілок швидше за дорослих. Виходячи зі своєї медичної практики сімейного лікаря, я можу сказати, що переведення годин навесні дійсно може негативно вплинути на здоров’я”, – розповіла доктор Зоряна Таран.

За її словами, у перший тиждень після переходу на літній час на прийом приходить на третину більше хворих серцево-судинними захворюваннями, особливо багато серед них гіпертоніків. В більш-менш здорових людей переведення часу може викликати хіба що підвищену стомлюваність і дратівливість. Діти, особливо дошкільного віку, звикають до нового режиму дня легше, тому що обмінні процеси у них в організмі проходять швидше, ніж у дорослих. А на адаптацію до нового часу людині потрібно близько тижня.

Проте дехто впевнений, що здорових людей переведення стрілок бадьорить. Доктор Микола Поліщук, голова мед центру “Резонанс”, вже 30 років вивчає вплив часу на здоров’я людини. Він категорично не згоден з шкідливістю переведення стрілок.

“Чим в організмі людини менше патологій, тим вона швидше адаптується до переходу на літній час. Так що людям без значних проблем зі здоров’ям зміна часу ніяк не шкодить. Навпаки, воно їм корисне, тому що активує організм і його захисні сили, змушує особистий біоритм людини підлаштовуватися під зовнішній ритм життя”, – зазначив медик, додавши, що проблеми зі здоров’ям у людей з хронічними захворюваннями можна пов’язати з весняним загостренням, а не з переходом на літній час.

“Я б їм (людям з хронічними хворобами) порекомендував уважніше стежити за своїм самопочуттям, профілактично приймати необхідні препарати, призначені лікарем, і протягом декількох днів до і після переведення стрілок лягати спати на 2-3 години раніше”, – порадив Поліщук.

Слід зазначити, що, наприклад, коти і квіти переведення стрілок не помічають. Домашні тварини живуть за власним графіком, не дуже залежним від режиму дня хозяїна. А зростання і цвітіння квітів залежить не від нашого часу, а від кількості сонячного світла, яке вони отримують.

tsn.ua