Україна вивезла всі запаси високозбагаченого урану

Міністерство закордонних справ заявило, що Україна вивезла всі запаси високозбагаченого урану зі своєї території.

“22 березня Україна у повному обсязі виконала взяті на себе зобов’язання, забезпечивши вивезення до Росії за сприяння США та МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів із Харківського фізико-технічного інституту”, – заявили в МЗС.

На думку МЗС, Україна у черговий раз підтвердила свою багаторічну прихильність до ядерного знезброєння і нерозповсюдження та зробила практичний внесок у подальше зміцнення режиму нерозповсюдження, встановленого договором про нерозповсюдження ядерної зброї.

У рамках реалізації двосторонніх домовленостей із США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану та відповідне обладнання. Крім того, за допомогою фінансування США почалися роботи з будівництва, із застосуванням сучасних технологій, на базі Національного наукового центру Харківський фізико-технічний інститут новітнього джерела нейтронів.

МЗС вважає, що зазначені кроки, а також подальша співпраця із США у цій сфері, значним чином будуть сприяти зміцненню потенціалу вітчизняних науково-дослідних установ у галузі прикладної ядерної фізики та дозволять створити базу для отримання широкого спектру медичних ізотопів для діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань.

Нагадаємо, що у квітні 2010 року під час візиту до США Президент Віктор Янукович заявив про намір України позбутися високозбагаченого урану за технічної та фінансової допомоги США. У квітні 2011 року Україна задекларувала намір вивезти весь високозбагачений уран до квітня 2012 року.

У вересні 2011 року США домовилися з Україною, що виділять їй більше 60 млн доларів на ліквідацію високозбагаченого урану та будівництво дослідницької ядерної установки.

ua.korrespondent.net