«Ви ще зеленієте? Тоді ми йдемо до вас», або Як Ужгород втрачає дерева

Нещодавно в Ужгороді було оголошено чергову «чистку» вулиць від старих дерев. Приводом для цього стало штрафування Департаменту міського господарства за те, що на машину одного з міщан впала гілка. Причому, як повідомляється у новинах, пригода ця сталася кілька років тому. Прикриваючись таким, м’яко кажучи, неповноцінним поясненням, управління зеленого господарства організувало в місті чергову вирубку дерев.

Хочу нагадати ужгородцям історію з «оновленням» проспекту Свободи, завдяки якому тепер влітку на цій вулиці можна гарантовано отримати сонячний удар, а в усі інші пори року стовбури дерев з чудернацькими залізними тварючками просто «милують око».

Уже кілька років поспіль комунальні служби, що займаються озелененням міста, по суті, не лише не озеленюють місто, але і активно скорочують кількість тої зелені, якою, між іншим, так пишається (пишався) Ужгород. З одного боку, усе зрозуміло – це їхній єдиний заробіток. Але, з іншого боку, нащо вони потрібні місту, якщо замість виконувати свої обов’язки лише псують і вигляд вулиць, і здоров’я міщан?

Чи відомо цим «озеленювачам», що Ужгород займає «почесне» друге місце за загазованістю серед міст України? Чи говорить ця інформація їм про щось? Вочевидь, ні. Адже цієї зими шановні «озеленювачі» атакували Боздоський парк, прикриваючись плановими роботами (ВЗИМКУ). Адже цієї весни на черзі вулиці Собранецька, Швабська, Мукачівська та Православна набережна. Гаразд, давайте припустимо, що дерева на цих вулицях (УСІ) аварійні. Що це означає? Що на кожному з цих дерев є кілька гілок (одна-дві-три), які можуть (дуже-дуже теоретично) гепнутись на чергове авто чергового міщанина. Але чи означає це, що замість красивого дерева потрібно залишати отакі от «пеньки», які ми маємо щастя бачити вже на кількох вулицях міста? Вони обіцяють нам, що після того як повирубують дерева на цих вулицях, посадять нові. Але їм не відомо, що для того, аби молоде дерево давало таку тінь, і вбирало стільки газів, як це робить старе… йому треба стати, як мінімум, «підстаркуватим».

Мешканці Ужгорода! Я звертаюся не до комунальних служб, не до нашого мера, і навіть не до шановної партії «ЕКО+25». Я звертаюсь до вас, бо лише ми це можемо припинити. Давайте разом боротись з цими, м’яко кажучи, людьми. Адже саме нам, а не їм, ходити пекучими вулицями. Саме ми з вами через кілька років не зможемо знайти рятівної тіні на жодній з вулиць одного з колись найзеленіших міст України. Зокрема, усім свідомим жителям нашого міста (та і не лише нашого) слід ознайомитись з цією статтею за наступним посиланням http://pryroda.in.ua/dop/oxorona-prirodi-v-misti/12-vid-chogo-treba-zaxishhati-zeleni-zoni/porushennya-pri-rubkax-abo-kamin-v-gorod-zelenbudu/

Якщо ж у вас немає часу на цю містку статтю, коротко звідти про головне:

1. На вирубку дерев повинні бути ДОКУМЕНТИ, які може попросити кожен житель міста. Ось вони: 1) акт обстеження зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів, парків, лісопарків, насаджень санітарно-захисних зон), що підлягають знесенню чи пересаджуванню в зв’язку із забудовою та впорядкуванням земельних площ; 2) ордер на знесення зелених насаджень.

2. Акт та ордер оформляються в «зеленбуді». Акт також має бути погодженим Державним управлінням екології та природних ресурсів (у областях, або м.Києві чи м.Севастополі), що засвідчується підписом начальника управління, завіреного печаткою управління. Якщо таких документів не виявилося, слід негайно звернутися до природоохоронної прокуратури з проханням виїхати на місце до представників скаржників.

3. Паралельно слід звернутися до Державного управління охорони навколишнього природного середовища для з’ясування того, чи погоджували вони ордер на рубку. Якщо ордер ними не погоджувався – значить, він не дійсний. Як готувати звернення та інформаційні запити детально сказано у спеціальному розділі цієї книги.

4. Якщо у працівників, що здійснюють рубку (які, скоріш за все, є працівниками «зеленбуду»), ці два документи наявні, перевірте правильність їх оформлення. Обидва ці документи оформляються відповідно до вимог додатків 3 і 2 «Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України». В акті обстеження зелених насаджень вказується дата його складання; склад комісії, що проводила обстеження; найменування органу, який призначив комісію, із зазначенням номера і дати розпорядження або наказу про її призначення, голови комісії; адреса об’єкта, де проводилось обстеження зелених насаджень. Внаслідок обстеження зелених насаджень в акті складається таблиця, в якій вказується кількість, вид зелених насаджень, вік, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра від землі, якісний стан зелених насаджень (хороший, задовільний, незадовільний), та зазначається, які насадження підлягають зрізуванню чи пересаджуванню; вказується відновлювальна вартість зелених насаджень. Акт підписується головою та всіма членами комісії, завіряється печаткою. Ордер на знесення зелених насаджень видається на підставі рішення (розпорядження) районної державної адміністрації в м.Києві (в ордері вказується номер та дата прийняття цього рішення чи розпорядження) та на підставі акта обстеження зелених насаджень (в ордері вказується номер та дата його підписання). В цьому документі встановлюється строк вирубки (тобто вказується дата, до якого рубка має завершитися) та напрямок використання вирубаної деревини.

Таша Ужгородка

zakarpattya.net.ua