Стрес-тести ЄС не виявили загроз на українських атомних станціях

Стрес-тести Європейського Союзу, до яких приєдналася Україна, не виявили нових загроз для ядерної безпеки українських АЕС.

Про це заявив директор Департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Микита Константинов за попередніми результатами оцінювання експертами ЄС українського національного звіту з переоцінки безпеки ядерних реакторів.

“Що стосується переоцінки рівня безпеки українських АЕС, вона не виявила якихось нових викликів чи загроз для ядерної безпеки наших енергоблоків”, – заявив чиновник.

Він поінформував, що зараз в Україні перебуває місія європейських експертів, яка проводить незалежну експертизу українського національного звіту в рамках стрес-тестів, запроваджених Єврокомісією після аварії на АЕС у Фукусімі. “Українські експерти також вперше беруть участь в оцінці звітів з ядерної безпеки держав-членів ЄС”, – зазначив він.

Директор департаменту Міненерговугілля також уточнив, що остаточна оцінка результатів України в стрес-тестах ЄС з ядерної безпеки буде дана в першій половині року на рівні Єврокомісії.

Як відомо, наразі в країні експлуатується чотири АЕС з 15 енергоблоками загальною потужністю 13,835 гігават. АЕС забезпечують виробництво майже половини всієї електроенергії в Україні.

ua.korrespondent.net