Угорщина підтримала створення своєї автономії на Закарпатті

Угорщина підтримала створення автономії для українських угорців на Закарпатті, яку раніше національна громада зажадала виділити в окремий Притисянський адміністративний район.

“На останньому засіданні угорський уряд запропонував підтримку тим ініціативам, які виходили від легітимних політичних організацій закарпатських угорців. Це ініціатива однієї з двох угорських партій Закарпаття. Ми просто забезпечили свою підтримку цим ініціативам, і про жодний сепаратизм не йдеться”, – розповів в інтерв’ю Weekly.ua посол Угорської Республіки в Україні Міхаль Баєр.

Він наголосив, що в Угорщини немає претензій до цілісності України.

“У Криму існує автономна республіка, в Європі є автономії. У Молдові, де я працював, створена автономія для гагаузів, у Румунії ще при Чаушеску була трансільванська автономія”, – навів приклади дипломат.

Баєр нагадав, що ідея створення автономії для угорців вже кілька років.

“Те, що угорська партія в Україні знову до неї повертається, насамперед пов’язано з культурними, освітніми аспектами і з питанням збереження ідентичності. В угорськомовних початкових школах підручниками користуються по шість-вісім років, і вони вже давно застаріли. Я обговорював це питання з Дмитром Табачником та керівниками органів освіти Закарпаття, і ми сподіваємося на позитивні зміни”, – повідомив він.

tsn.ua