Управління державної виконавчої служби в Закарпатській області консультує…

Порядок стягнення виконавчого збору за невиконання рішення судів та інших органів (посадових осіб) в строки для самостійного виконання.

Чи сплачується боржником виконавчий збір у разі погашення ним суми боргу за рішенням суду під час зупинення виконавчого провадження, яке було зупинено в період наданого строку для самостійного виконання рішення?

Згідно ч. 1 ст. 28 Закону України «Про виконавче провадження» (далі Закон) у разі невиконання боржником рішення у строк, встановлений ч. 2 ст. 25 Закону для самостійного його виконання, постановою державного виконавця з боржника стягується виконавчий збір. Тобто, виконавчий збір з боржника не стягується в разі надання останнім документального підтвердження повного виконання рішення у строки, встановлені ч. 2 ст. 25 Закону.

Зупинення виконавчого провадження в порядку ст. 39 Закону не впливає на строки самостійного виконання рішення боржником, тобто зупинення виконавчого провадження – це не продовження строку на самостійне виконання рішення боржником.

У разі закінчення виконавчого провадження у зв’язку із скасуванням рішення, що підлягало виконанню на основі виконавчого документа, виконавчий збір у відповідності до ч. 6 ст. 28 Закону повертається боржникові.

Начальник відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області Мікор Ю.Ю.

zakarpatpost.net