Закарпатські корови масово заражені туберкульозом

Захворюваність на туберкульоз в закарпатській області висока – близько 60 чоловік на 100 тисяч населення. І проблема №1 – росте кількість хворих на туберкульоз кісток. Це пов’язано з коровами – вони масово заражені паличкою Коха.

Про це в інтерв’ю газеті “Закарпатська правда” з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, що відзначається 24 березня, розповів фтизіоортопед Закарпатського обласного протитуберкульозного диспансеру Юрій Бумнич.

– Бо за 10 останніх років, – каже Юрій Андрійович, –  відповідні служби у жодному газдівстві молоко  під мікроскопом не перевіряли. А в 1962-му Закарпаття отримало листа з Києва, в якому повідомлялося: 1882 корови у нас мають бацили Коха. Ми пішли по колгоспах, ізолювали хворих тварин, вирішили по 300 на рік різати. Хустський, Мукачівський, Ужгородський молокозаводи тим часом переробляли це молоко на кефір, із м’яса робили сервелат – воно не заразне. Нутрощі спалювали в ямах, заливши соляркою, і закопували. До 70-го року  знищили все небезпечне поголів’я. Але наші доярки, котрі працювали в ізоляторах, не вірили, що то погане молоко. Що там казати, навіть моя тітка з Тячівщини, коли приїхав додому, питала: «Ви там в Ужгороді подуріли всі дохтори? Найшлисьте якісь палички плавати в молокови! Ми їх не видиме, а вто молоко май масноє, и булше го давуть корови!» Я пробував пояснити, що бацили лиш під мікроскопом видно, але вона відрубала: «Ми то молоко пили та й будеме пити!» І ще й додому носили теличкам. От тому тепер на базарах продають заражене молоко, а відтак минулого року було виявлено 86 нових випадків туберкульозу кісток, а в 2012-му – вже 15. І всі хворі вживали некип’ячене молоко.

– То нам не пити молока?

– Магазинне молоко в пакетах безпечне, воно пройшло належну термічну обробку. А домашнє потрібно кип’ятити, щоб убити заразу. І не, як у нас прийнято, доки підніметься, а 3-4 хвилини. Саму ж продукцію ветеринарні служби мають перевіряти для виявлення хворих тварин. Свого часу я звертався з цією проблемою до попереднього голови ОДА, але безрезультатно. Тепер цим планує зайнятися Василь Скрип. А взагалі, туберкульозна паличка відвідує тих, хто курить, п’є, або ж перевтомлюється, має ослаблений імунітет.

zakarpattya.net.ua