Прокуратура Закарпатської області вимагає від влади знайти винних у пожежах та відшкодувати збитки

Прокуратурою області вивчено стан здійснення органами МНС та управління Держтехногенбезпеки державного нагляду у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Встановлено, що упродовж поточного року на території області зареєстровано більше 140 випадків пожеж різного характеру, у тому числі внаслідок несанкціонованого спалювання сухої рослинності і насамперед стерні та решток соломи. Так, тільки 25 березня на території області через спалювання сухої трави сталась 61 пожежа. Серед них – і випадок загоряння біля села Середнє, внаслідок якого згоріло близько 100 гектарів виноградників.

Особливе занепокоєння викликає надходження з кожного району інформації про загорання залишків сухої трави, рослинності, кущів у місцях розташування газо-нафтових та інших об’єктів підвищеної небезпеки, АЗС, вздовж смуг відводу автомобільних доріг та залізниць, у парках, на сільськогосподарських угіддях, у садах та інших, приближених до житлових масивів територіях. Такі неправомірні дії громадян призводять до забруднення повітря продуктами горіння, пошкодження лісосмуг, лісів, унікальної заповідної рослинності, завдають значної шкоди якісному стану грунтів. Тільки у поточному році такими пожежами пошкоджено понад 400 га земель. Побічні збитки від їх ліквідації складають більше 700 тис.грн.

Найбільша кількість пожеж зазначеного характеру зареєстровано в Ужгородському (59), Берегівському (29), Мукачівському (24), Виноградівському (15), Іршавському  районах (13), та в місті Чоп (7).

На сьогоднішній день органами МНС та управління Держтехногенбезпеки області здійснюється тільки локалізація та фіксування фактів виникнення пожеж, проте винні особи не встановлюються; до передбаченої законом відповідальності, у тому числі адміністративної, не притягаються; збитки, завдані навколишньому природному середовищу, майну громадян чи державі, не відшкодовуються.

Як повідомив старший помічник прокурора області з питань захисту прав громадян та інтересів держави при застосуванні законів про адмінправопорушення Володимир Луцанич, прокуратура Закарпатської області направила листа до Закарпатської обласної адміністрації, обласної ради, УМВС в області, управління Держтехногенбезпеки та до обласної екоінспекції з вимогами вжити всі заходи з метою недопущення пожеж в майбутньому, встановлення винних осіб та відшкодування збитків.

Прес-служба прокуратури в Закарпатській області