В Ужгороді відбулися урочистості з нагоди Міжнародного дня театру

Митцям були вручені нагороди у галузях:  літератури – премія Федора Потушняка, премія імені Дезидерія Задора, премія імені Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв та премія у галузі мистецтва та декоративно-прикладного мистецтва імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі.

Привітати театралів прийшли очільник краю Олександр Ледида, його заступники Іван Качур, Антон Громовий та голова облради Іван Балога та його заступник Андрій Сербайло.

Розпочалися урочистості на площі перед облмуздрамтеатром з відкриття меморіальної дошки засновникам професійного театру на Закарпатті братам Юрію-Августину і Євгену Шерегіям.

У фойє театру гості святкового дійства мали змогу оглянути виставку робіт лауреатів обласної премії в галузі літератури і мистецтва.

Відтак, учасники свята перейшли безпосередньо до вшанування лауреатів премії за 2011рік.

– Економіку можна відродити за кілька років, культура ж твориться століттями і тисячоліттями. Тож ми сьогодні хочемо подякувати Вам, митцям, за розвиток нашої культури і збереження духовної спадщини, – звернувся до лауреатів Олександр Ледида.

Отже у галузі літератури премію Федора Потушняка вручили: Андрію Дурунді, Мар’яні Нейметі, Галині Курій і Михайлу Рошку. У галузі музичного і виконавського мистецтва премію імені Дезидерія Задора отримали: Інна Попова, Микола Попенко, Василь Гайдук, Іван Хланта, Наталія Висіч, ансамбль солістів «Гармонія» Закарпатської обласної філармонії. У галузі театрального мистецтва премією імені Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв нагородили: режисерсько-постановочну групу Закарпатського обласного російського драматичного театру, Клару Берец, Миколу Карпенка, Тараса Гамазу, Василя Кобаля. Також Олена Кондратюк, Василь Свалявчик, Юрій Герц, Василь Беца, Одарка Сопко, Людмила Корж-Радько, Іван Дем’ян, Іван Бровді, Наталія Борецька-Грабар, Людмила Біксей, Віктор Штець отримали обласну премію у галузі мистецтва та декоративно-прикладного мистецтва імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі, повідомили zakarpatpost.net  у прес-центрі ОДА.