Роботодавцям дозволять звільняти працівників “за просто так”

За новим Трудовим кодексом українські працівники не зможуть захиститися від звільнення. 

Проект нового Трудового кодексу, в такому варіанті, який зараз перебуває у парламенті, значно розширює права роботодавців при зарахуванні працівників, і при їх звільненні, переконаний провідний експерт центру Разумкова Павло Розенко.

За словами фахівця, у законопроекті є істотний перекіс у бік розширення прав роботодавців і обмеження можливостей найманих працівників, що пов’язане з тим, що кодекс писали під себе якраз таки найбільші працедавці країни.

“Найголовніше, що в ньому послаблюються можливості профспілок. Зокрема, в питанні відстоювання прав найманих працівників. І, на жаль, тут виникнуть певні труднощі для найманих працівників, які можуть привести до того, що фактично роботодавець отримає право звільняти працівників у будь-який час без достатніх до того аргументів і фактично без згоди профспілкового комітету. І українці фактично втратять будь-яку можливість відстояти свої права при звільненні”, – вважає Розенко.

На думку експерта, новий Трудовий кодекс буде антисоціальним. Він іде на користь великим власникам і роботодавцям у державі, а сьогодні вони зосереджені в Кабінеті міністрів України.

“Дуже дивно виглядає, коли роботодавці Україні самі починають переписувати соціальні закони. Цілком очевидно, що ні про які серйозні реформи мова йти не може. Зрозуміло, що роботодавець буде переписувати законодавство, орієнтуючись на свої власні інтереси”, – зазначив фахівець.

При цьому експерт відзначає, що сумнівається в можливості прийняття Трудового кодексу в квітні 2012 року. Він зазначає, що в законопроекті є багато неузгоджених моментів, а крім того, голова Федерації роботодавців Дмитро Фірташ виявляв бажання переписати законопроект.

За словами Павла Розенка, в усьому світі закони, що стосуються соціального захисту, оплати праці, умов праці розробляються в рамках тристороннього діалогу між урядом, роботодавцями і профспілками. Сьогодні ж в Україні склалася ситуація, коли всі ці три сторони контролюються одними і тими ж структурами, одними і тими ж людьми.

В уряді сьогодні найбільші роботодавці, Федерацію роботодавців теж очолює найбільший роботодавець (Дмитро Фірташ), а профспілки переведені в режим ручного управління представниками нинішньої влади.

tsn.ua