В Ужгороді відкриється виставка сучасного мистецтва

У п’ятницю в Закарпатському художньому музеї ім. Бокшая відкриється виставка сучасного мистецтва «Індиферента».

За словами Тараса Табаки, художника і координатора виставки, — це своєрідне відсторонення від звичних речей: «Нас оточує багато зайвого сміття. Треба навчитися бачити все вибірково». Головний акцент зроблено на гармонії стоїцизму, що полягає у здатності протистояти життєвим спокусам, свідомому приборкуванні пристрастей і вмінні сприймати все, що би не сталося, надзвичайно спокійно.

Напередодні відкриття митець сказав, що проблема суспільства — це пошук компромісів. Варто свідомо уникати банального відношення до життя, питань трагічності. «Якщо навести лад навколо себе, то лад буде й навколо. Я так це бачу», — каже Тарас Табака.  

Виставка триватиме до 27 травня. Від кожного учасника представлено по 5—10 робіт. «Митців, які створюють саме таке сучасне мистецтво в Ужгороді небагато, — стверджує Володимир Павлишин (МОК), художник-дизайнер, який допомагав шукати учасників для виставки.
Віктор Дьомін, фотохудожник, який також долучився до ««Індеференти», каже, що сучасне фотомистецтво займається пошуком гармонії, воно значною мірою відсторонене від модерного світу.

У момент гри у мистецтва і життя має бути період переосмислення, переконує Тарас Табака. Наразі нагальним є питання природи змісту. Мистецтво прийшло до нової стадії і шукає шляхи подальшого розвитку. «Ця виставка стримана, сконструйована чітко по внутрішній хвилі», — стверджує художник. У експозиції він не знаходить місця фестивалю. Майбутнє вбачає у розвитку нового покоління. Каже, що минувшина не має у собі чогось цікавого.

Наталія Каралкіна

rionews.com.ua