Колекція міні-пам’ятників Ужгорода поповниться бравим воякою Швейком

Скульптуру невдовзі вмостять на перилах ужгородської набережної.
   
У майстерні скульптора Михайла Колодка, який створив «тата» Миколайчика і Свободку, чекає своєї черги на встановлення пам’ятник славному воякові Швейку – улюбленому літературному персонажеві багатьох поколінь читачів, поціновувачів гумору, історії Першої Світової війни і творчості чеського письменника Ярослава Гашека.

Незабаром бравий вояк Швейк «всядеться» на перилах набережної в Ужгороді. Місце для міні-статуї обрано особливе: Швейк сидітиме на перилах, пробитих кулями воєнних часів. Скульптор зобразив героя з кнедликом в одній руці, а другою вояка прикриває очі від сонця та наче виглядає когось або щось. Сидітиме Швейк на перилах та дивитиметься у бік пішохідного мосту і далі вздовж річки Уж, де колись проходила Лінія Арпада.

З відкриттям пам’ятника скульптор та ініціативна група, яка стала замовником скульптури, поки зволікають, адже на урочисту подію хочуть запросити делегацію з Чехії. Ба, більше, подейкують, що на відкриття Швейка зможе приїхати і нащадок Ярослава Гашека – його онук, який зараз мешкає у одному з чеських містечок. Поважного і цікавого гостя пообіцяли привезти до Ужгорода представники чеської делегації, яка відвідала дні чесько-українських побратимських зв’язків. Вони пройшли 16 березня у Мукачеві.

На зустрічі вирішувалися цілком серйозні справи. Голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та гетьман краю Височіна Іржі Бєгоунек підписали угоду про співпрацю між Закарпатською областю та Асоціацією друзів у Закарпатській області (Чеська Республіка). Також було підписано угоду про співробітництво між містами Мукачево та містом Пельгржимов. Однак, не був би ужгородський поет, ресторатор, і громадський діяч Павло Чучка Павлом Чучкою, якби не зініціював чергове свято для рідного міста. Саме його ініціатива наблизила відкриття бронзового Швейка в Ужгороді.

А тим часом Михайло Колодко уже планує подальше життя міні-Швейка – уже шоколадне. Після відкриття бронзового вояка, його відлиють ще й у шоколаді, в майстерні кондитера Валентина Штефаньо. Фігурка Швейка займе гідне місце в музеї шоколаду і продовжуватиме своє життя, будучи доступною в продажу.

– Використовуючи пристрасть дітей до солодкого, – поділився Михайло Колодко, – ми усі наші пам’ятники будемо дублювати в солодкому шоколадному варіанті. Таким чином ми хочемо донести до дітей відгомін того культурного процесу історії. Стосовно Швейка, то ми, мабуть, проведемо навіть такий відкритий майстер-клас для дітей у майстерні Валентина Штефаньо. Діти зможуть особисто взяти участь у виготовленні шоколадного Швейка і потім його з’їсти. І це їм запам’ятається.

 Олександр Попович, спеціально для Мукачево.net. Фото автора