Через місяць Ужгород смакуватиме “Сонячним напоєм”

“Винний тиждень” пройде під знаком якості, а не кількості

“Не кількість виноробів та літраж проданого вина, а якість напою – це те, чого прагнемо на цьогорічному фестивалі!”, – заявив голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач, анонсуючи свято, яке триватиме в Ужгороді з 28 квітня і до 2 травня.

Фестиваль вина і меду “Сонячний напій” відбудеться в обласному центрі уже всьоме, і цього року матиме цікаві особливості. По-перше, Ужгороді та численні гості міста смакуватимуть вином у старовинних підвалах будівлі на вул. Ракоці, відомої як “Совине гніздо”. Торік за ініціативою міського голови Віктора Погорєлова це місце стало штаб-квартирою свята молодого вина “Закарпатське божоле” і зарекомендувало себе як чудовий осередок для таких дійств. Змінюється і система оцінювання вина – вимоги наближаються до європейських і напої на святі відповідатимуть взірцям, які винороби завчасно здають конкурсній комісії, яка їх оцінює. Так, уже на початку квітня будуть відомі вина, які удостояться відзнак фестивалю, і гості, маючи про це інформацію, зможуть дегустувати і купувати найкращі напої. Також під час свята велика увага приділятиметься культурі споживання вина – туристам запропонують смакувати ним не з пластикового посуду, а з келихів, які будуть прикрашені атрибутикою фестивалю “Сонячний напій”. До речі, організатори оголошують конкурс на логотип фестивалю та дизайн наліпки для келиха, а також наліпок, які маркуватимуть плашки вин – власників “золотих”, “срібних” та “бронзових” медалей.

Власне, щодо напоїв, представлених на фестивалі, очікується рекордна кількість сортів – адже палітра розширюється щороку. Олександр Ковач наполегливо радить усім шанувальникам вина отримати в колекцію напої врожаю 2011-го року, адже сезон був навдивовижу вдалий для виготовлення якісних вин з чудовими кондиціями до витримки. Які ж вина на святі будуть найкращими – можна буде дізнатися вже наступного тижня: взірці для реєстрації й оцінювання збиратимуть цих вихідних (й виноробів просять зголоситися чимшвидше!), а дегустаційна комісія засідатиме 3-го квітня.

Загалом же на свято, яке пройде під егідою Ужгородської міської ради, очікують тисячі туристів: у листопаді фестиваль “Закарпатське божоле” відвідали не менше 10 тисяч гостей, а весняне дійство обіцяє бути значно велелюднішим. І фестиваль, розгорнувшись у центрі міста, запропонує чимало атракцій – як от, окрім дегустацій, ярмарок та культурно-розважальну програму.

mukachevo.net