Із завершенням шкільних канікул закарпатські діти частіше стали хворіти

Принаймні, з виходом дітей на навчання пов’язує завідувач дитячою поліклінічною лікарнею Єлизавета Лях частіші, ніж минулого тижня, звернення батьків до лікарів із захворюваннями у дітей. Ідеться переважно про респіраторні вірусні захворювання, розповіла Єлизавета Лях. Хоча вже були зафіксовані і випадки захворювання дітей на менінгіт (проте не вірусний, а бактеріальний), і захворювання на паротит.

«Зараз ми щоденно маємо на 10-15 випадків більше звернень із простудами у дітей. За останній тиждень всього зареєстровано 424 звернення із гостро-респіраторними інфекціями, госпіталізовано 40 дітей», – розповіла Єлизавета Лях. При цьому додала, що хворіють переважно діти молодшого шкільного віку. За аналогічний період минулого року було зафіксовано 271 випадок, а кількість госпіталізованих дітей склала 18.

Як розповіла у свою чергу лікар-епідеміолог Ужгородської міської санепідемстанції Лариса Зарембо, «за минули тиждень по Ужгороду рівень захворюваності складав 647 осіб. Серед захворілих – 441 дитина, що складає 68,2% від усієї кількості захворілих. Госпіталізованих всього 77 осіб, із них дітей до 17 років – 57». Також, за словами Лариси Зарембо, за цей тиждень зареєстровано і лабораторно підтверджено 8 випадків грипу А.

Що стосується загалом ситуації по області, то по Закарпаттю за поточний тиждень відмічається, навпаки, зниження захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції приблизно на 16-17%, розповіла головний сан епідеміолог краю Світлана Оберемко. Минулого тижня, за її словами, «по деяких адмінтериторіях фіксувався суттєвий підйом, тож ми уважно відслідковували ситуацію. Але епідпорогу досягнуто не було: по Міжнірському, Свалявському районах, в Ужгороді, підвищення фіксується незначне – на 7,4%. Епідпорігу досягнуто не було, тож прогнози позитивні, адже ми все ж наближаємось до теплої пори року».

Якщо ж говорити мовою цифр, то за поточний тиждень, за словами Світлани Оберемко, по області зафіксовано 3 тис. 683 випадки захворювання на гострі респіраторно-вірусні інфекції, що на 9% нижче, ніж було минулого тижня. В структурі захворілих 67,4% – дитяче населення. Тим часом, госпіталізовано по області 289 хворих, з яких 237 – діти. Лабораторно підтверджено циркуляцію серед хворих «сезонного» грипу А(Н3N2), також циркулюють парагрип, риносинцитиальний вірус, аденовіруси.

Тетяна Кашуба

Закарпаття онлайн