Пообіцяної “губернатором” санавіації Закарпаття чекає два роки

Минуло рівно 2 роки, як голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида пообіцяв закарпатцям санавіацію. Очільник області в квітні 2010-го повідомив громадськість, що йде технічна перевірка двох гелікоптерів і через 2 місяці машини запустять саме в закарпатське небо. Згодом, уже у липні, Олександр Ледида під час відвідин Ужгородського аеропорту пообіцяв, що санавіація візьметься до роботи через… тиждень. Нібито два гвинтокрили ось-ось передислокуються в Ужгород з бази в Ніжині.

На жаль, часу минуло значно більше, ніж декларував голова ОДА, а область вертольотів так і не дочекалася. Нещодавно у відповідь на запит журналіста «Старого Замку», чи заплановано цього року створити в області підрозділ санавіації, а саме – забезпечити  екстрену медицину гвинтокрилом, з управління охорони здоров’я області надійшла лаконічна відповідь – «так». Однак без зазначення певних термінів реалізації задуму.

До речі, перед цим заступник начальника управління охорони здоров’я Володимир Брич зауважив, що потреби в тому, аби гвинтокрил доправляв лікарів до пацієнтів, немає. Адже область компактна, тож вчасно дістатися до пацієнтів медики можуть й машиною швидкої. Проте є доцільність в екстрених випадках перевозити хворих чи потерпілих. Однак на це потрібні величезні кошти, тож в управлінні, мовляв, про таке й не заїкаються.  До речі, начальник Центру пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області Наталія Батир повідомила, що власного гвинтокрила управління МНС області також не має, а при потребі викликають машину з тієї ж бази у Ніжині. Тобто виходить, що вертольота, так би мовити, на підхваті – Закарпаття не має взагалі. А зважаючи на те, що обіцянки забезпечити область гвинтокрилом, а саме санавіацією, вже неодноразово лунали з уст керівництва області, ствердна відповідь на інформаційний запит сприймається власне як чергова «цяцянка».

Лариса Романюк

Ужгород.in