Інцидент, що межує із вандалізмом. І не тільки…

В Ужгородському греко-католицькому катедральному соборі є крипта, де містяться мощі владики Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі, мученика за віру, котрий був беатифікований Католицькою Церквою, під час візиту в Україну, Святійшим Отцем Іваном-Павлом ІІ. Біля крипти із мощами, певний час назад угорська громада прикріпила пам’ятний віночок в угорських національних кольорах. І це її право, і це, вважаємо, навіть дуже добре.

Днями, за ініціативою правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргітича, поруч із угорським вінком був прикріплений віночок від української громади, в українських національних кольорах. Зроблено це було на пошанування від нашої громади теж, тим паче, що пам’ятаємо – Блаженний Теодор був уродженцем закарпатської Гуцульщини, родом  із Великого Бичкова, а його рідною, материнською мовою  була українська.

Однак пробув наш віночок біля крипти всього кілька годин. Певною «особою», членом Церковної Ради пані Ф., був зірваний. Такі дії межують, на наш погляд, із язичництвом, атихристиянством, безбожжям, є вандалізмом та наругою над почуттями вірників. Отож викликають збурення в української греко-католицької громади. Вони наводять на гадку, що в окремих осіб і донині домінує враження, що вони є на нашій землі «вищою расою», окупантами та колонізаторами, тож можна відноситися до «колонізованого» українського населення, як замнеться. Однак, ми сподіваємося, що такі дії окремої «особи» не схвалюються нашими братами – угорськими греко-католиками та угорською греко-католицькою громадою загалом.

Враховуючи зазначене, правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. Івана Маргітича просить настоятеля Ужгородського катедрального собору, а також пароха угорської греко-католицької громади дати оцінку діям відповідної «особи», з метою не допущення таких антихристиянських, антибратерських у Христі дій у майбутньому.

P. S. Як повідомив настоятель Ужгородського катедрального собору о. Іван Тидір, він сам надзвичайно обурений тим, що вчинено, поінформує про інцидент владику Мілана Шашіка, а дії зазначеної особи розглядатимуться, за його ініціативою, на засіданні Церковної Ради собору.

Правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргтича