Архієпископ Феодор та медики закликали закарпатців здавати кров

В Ужгороді Церква і медицина провели спільну прес-конференцію.

У прес-конференції, присвяченій благодійній акції взяли участь архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, головний лікар обласної станції переливання крові Олег Щадей, завідувач донорським відділенням Закарпатської обласної станції переливання крові Марія Фантич, голова МГО «Єдине студентство» Денис Ман, журналісти місцевих медійних телеканалів та газет. Координатором акції є протоієрей Василій Керецман, голова Перечинського молодіжного братства імені архімандрита Василія (Проніна).

У вступному слові владика Феодор підкреслив: «Сьогодні ми маємо чудову можливість донести до всіх людей інформацію про необхідність участі в цій благодійній акції. Назва акції теж не випадкова, адже це слова, що відображають головне гасло і принцип життя нашого Предстоятеля, Блаженнішого Митрополита Володимира. Акція дає чудову можливість кожному із нас допомогти ближнім, тим хто в цьому має потребу. Власне самопожертва заради близьких, хворих людей – це головна мета нашої справи» – відмітив владика Феодор.

Як вже раніше повідомлялося з 26 березня по 8 квітня в Закарпатті проходить благодійна акція «Спішіть творити добро. Подаруйте краплинку життя», метою якої є збільшення резерву крові для Закарпатського обласного клінічного онкологічного диспансеру та онко-гематологічного відділення Закарпатської обласної дитячої лікарні.

Організаторами акції стали молодіжні організації Мукачівської Православної єпархії за підтримки Управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, ГО «Єдине студентство», профкому Ужгородського національного університету, студентських рад Закарпатського державного університету, Мукачівського державного університету, Ужгородського навчального центру КНТЕУ, Закарпатського художнього інституту, Міжнародної молодіжної організації «Айсек в Ужгороді».

Крім збільшення запасу донорської крові, організатори акції «Подаруйте краплинку життя» мають на меті створити інформаційну базу донорів, що значно полегшить пошук людей, готових стати донором, з потрібною групою крові.

Часто трапляються питання щодо того, чому запаси донорської крові потрібно постійно поповнювати. Справа у тому, що еритроцити зберігаються у холодильнику максимум 42 дні, а тромбоцити, які зберігають при кімнатній температурі, майже неможливо запасти, бо їх максимальна активність – 5 днів. Лейкоцити (вірніше, їх різновид – гранулоцити) інколи використовуються для боротьби з інфекцією і переливати їх можна тільки протягом 24 годин після здачі крові, у іншому випадку вони втрачають свої властивості. Плазма (свіжозаморожена) зазвичай зберігається 2 роки.

Якщо у дитини діагноз «лейкоз» (рак крові) і навіть якщо є гроші на її лікування, але немає донора, без переливання крові життя обірветься. Без цього хвора людина помирає через 2-3 місяці.

При лейкозах у період загострення хвороби кістковий мозок виробляє тільки нездорові клітини, а після кожного курсу хіміотерапії приблизно протягом 3 тижнів кістковий мозок також не виробляє клітини крові, тому пацієнту просто необхідно робити переливання. Комусь переливають кров раз на тиждень, а комусь – щодня.

Крім того, діти з іншими онкологічними захворюваннями також інколи потребують переливання крові. Тому для підтримання нормального процесу лікування і надання шансу на виздоровлення та, зрештою, й на життя, донорська допомога є дуже необхідною.

Боляче дивитися на очі маленьких дітей, у яких виявлено онкозахворювання. Ми можемо їм допомогти: «Зупиніться! У ваших руках чиєсь життя! Адже саме Ви можете продовжити його хоча б на ДЕНЬ. Для Вас це кілька крапель крові, а для когось – усе!» – з такими словами організатори звертаються до всіх небайдужих. .

Нагадуємо: акція триває з 26 березня по 8 квітня 2012 року в Ужгороді та Мукачеві. Всі, хто хоче взяти участь, можуть приходити за вказаними адресами щовівторка та щочетверга з 9.00 до 12.00 год к.ч.

Адреси пунктів здачі крові:

м.Ужгород, вул. Толстого,15 – Закарпатська обласна станція переливання крові (тел.. координаторів: Василь 050-372-71-74, Світлана 095-086-10-04)

м.Мукачево, вул. Пигорова,4а – Відділення заготовки та переливання крові, Мукачівська центральна района лікарня (тел.координаторів: Тетяна 095-805-18-44,Іванна 050-372-72-24).

Протоієрей Олександр Монич

m-eparchy.org.ua