На аудієнції Папи Бенедикта XVI побували закарпатці

У березні відбувся візит закарпатців до Посольства України при Святому Престолі (Ватикан). До складу делегації увійшов і ректор Закарпатського державного університету, професор Федір Ващук. “НЕДІЛЯ” попросила ректора поділитися  враженнями від перебування у Ватикані та розповісти про можливості для співпраці освітян і науковців із місією Посольства України при Святому Престолі.

 Федоре Григоровичу,  розкажіть, будь ласка, про візит закарпатців до Святого Престолу.

 Метою нашого візиту, який був організований за сприяння Посла України у Ватикані та при Мальтійському Ордені Тетяни Іванівни Іжевської, було відвідання генеральної аудієнції Папи Бенедикта XVI. Нам пощастило бути присутніми на аудієнції, під час котрої розпочато новий цикл катехизісів, присвячених темі молитви в Діяннях апостолів і Послання апостола Павла. The Pope focused his remarks today on the figure of Mary as she appears in the Acts, when with the Apostles she awaits the coming of the Holy Spirit.У своїй проповіді Папа Римський звернувся до “першої книги з історії Церкви” – «Діяння святих апостолів» і, зокрема, до образу людини на початку історії спасіння та громади віруючих – Марії.

Яка історія українського представництва при Святому Престолі?

 Відносини між Україною та Святим Престолом істориками датується ще з часів Київської Русі. Офіційні дипломатичні стосунки між нашою державою та Святим Престолом розпочались у лютому 1992 року, а Посольство України при Святому Престолі було відкрито в Римі в 2000 році. За цей невеликий відрізок часу, як ми дізналися, зроблено надзвичайно багато. Сьогодні Ватикан є не лише зовнішнім партнером нашої держави, а й чинником її внутрішнього життя. В Україні живуть понад 6 мільйонів католиків, для яких позиція католицької церкви є одним із важливих чинників формування особистих суспільно-політичних та духовних орієнтирів. Істотним є також стабілізуючий вплив Ватикану на міжконфесійні стосунки в Україні. Святий Престол закликає до толерантного міжконфесійного діалогу та більшої єдності між християнами. Важливою є підтримка Ватиканом українських ініціатив щодо міжнародного визнання геноцидом Голодомору 1932—1933 років. На відміну від інших дер­жав, Вати­кан на своєму внутрішньому рівні вже давно визнав цю трагедію геноцидом українського народу.

Які заходи Посольства України у співпраці зі  Святим Престолом викликали у делегації найбільший інтерес?

 Посольством, у співпраці з Ватиканом, проводяться різнопланові заходи культурно-гуманітарного характеру. Завдяки зусиллям Надзвичайного та Повноважного Посла  України Тетяни Іжевської, яка  очолює Посольство при Святому Престолі з 2007р., на ниві духовності реалізовано цілий ряд проектів. Серед останніх варто відзначити виставку творів українського іконопису та предметів сакрального мистецтва під назвою “Золота епоха української ікони: XVI-XVIII століття”; відзначення 1150-річного ювілею віднайдення свв. Кирилом і Мефодієм у Криму реліквій св. Климента Римського (861 р.); «Українське Різдво у Ватикані» з головним елементом – встановленням ялинки з українських Карпат на Площі св. Петра у Римі. Предметом особливої гордості для нас, закарпатців, є те, що красуня ялинка прибула до Святого Престолу з Рахівського району.

 

 

 

 

 

Які можливі напрямки співпраці можна визначити між Посольством і закарпатськими навчальними закладами?

Насамперед, це культурно-просвітницька діяльність та посильна участь студентських організацій у благодійних акціях Посольства.  До слова, усі дерев’яні іграшки ручної роботи, що їх виготовили у національному стилі майстри з різних регіонів України спеціально для оздоблення карпатських ялинок на Площі св. Петра та Площі св. Марти, були передані для хворих дітей, що проходять лікування у педіатричній лікарні «BambinoGesù» (Рим). Я сподіваюся, що студенти та викладачі Закарпатського державного університету також знайдуть спільні точки дотику і долучаться до благодійної місії Посольства України при Святому Престолі.

Ольга Попович

На фото: ректор ЗакДУ, професор Федір Ващук, Посол України у Ватикані Тетяна Іжевська, депутат Закарпатської обласної ради від Партії регіонів Андрій Андріїв.

zakarpatpost.net