Порядок призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Cпеціалісти сектору аналітики та cтатистики управління ДВС Головного управління юстиції у Закарпатській області консультують…

 Призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів визначає «Порядок призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 189 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 2 Порядку, тимчасова допомога призначається у разі, коли:

– рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;

– один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

– місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога призначається дитині віком до 18 років.

Тимчасова допомога призначається і виплачується за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину (далі – одержувач), управлінням праці та соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, структурним підрозділом з питань праці та соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради (далі – орган праці та соціального захисту населення).

У разі зміни місця проживання (перебування) одержувача виплата тимчасової допомоги продовжується органом праці та соціального захисту населення за новим місцем проживання (перебування) з місяця звернення одержувача.

Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування):

– заяву за формою, затвердженою Мінпраці;

–  копію свідоцтва про народження дитини;

– довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;

– довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) одержувача.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:

– рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків  аліментів на дитину;

– довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;

– довідка відповідної установи про перебування одного з батьків під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;

– повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

У випадках, якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину територіальним органом державної виконавчої служби подається довідка про розмір аліментів. Тимчасова допомога, в цьому випадку, призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.

Рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги приймається органом праці та соціального захисту населення протягом десяти календарних днів після надходження усіх необхідних документів.

Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подані усі необхідні документи. Для призначення допомоги на наступний шестимісячний строк одержувач подає лише заяву, в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.

З метою отримання довідки державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення чи довідки про розмір аліментів, одержувач допомоги (стягувач за виконавчим документом) має право звернутися до територіального орга­ну державної виконавчої служби, на виконанні у якому перебуває виконавчий документ про стягнення аліментів, з письмовою заявою про видачу таких довідок (за певний період часу).

І.А.КОВЕНЯ, головний спеціаліст сектору аналітики та cтатистики управління ДВС Головного управління юстиції у Закарпатській області 

zakarpatpost.net