У Карпатах відбулася Міжнародна конференція «Гуманітарне співробітництво напередодні 100-річчя Першої світової війни»

На території Ужанського національного природного парку відбулася II Міжнародна конференція «Гуманітарне співробітництво напередодні 100-річчя Першої світової війни», яка зібрала представників органів державної влади, керівників національних природних парків, вчених, що займаються питаннями збереження пам’яті про Велику війну з Австрії, Угорщини, Литви, Росії, Словаччини, Чехії та шести областей України. Місце проведення конференції було вибрано не випадково: саме в даному районі Карпат з вересня 1914 по травень 1915 рр. відбувалися запеклі і кровопролитні бої між військами Австро-Угорської, Німецької та Російської імперій.

Організаторами конференції виступили Ужанський національний природний парк (Україна), Фонд Анатолія Лісіцина (Росія) та Федерація Скаутів «Галицька Русь» (Україна).

Проведення представницького форуму стало можливим завдяки підтримці міжнародної компанії «ТНК-ВР». З привітаннями до організаторів та учасників конференції звернулися Генеральний консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов, який взяв активну участь у роботі форуму, Генеральний консул Угорської Республіки в Ужгороді Йожеф Бачкаі та Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд.

Учасники конференції продовжили діалог, розпочатий у квітні 2011 року в рамках Міжнародного круглого столу «Меморіали Першої світової війни: спільна історія, спільна пам’ять», на якому, за пропозицією угорського фонду «Крейцарош», було прийнято одностайне рішення про створення Східно – Європейського співтовариства організацій, що ведуть роботу по збереженню пам’яті про Першу світову війну. У ході конференції відбулися презентації та пройшло обговорення цілого ряду спільних проектів: культурних і гуманітарних акцій, пошукових експедицій та наукових досліджень, волонтерських таборів, робіт з реконструкції та благоустрою військових некрополів і пам’ятників Першої світової війни. Реалізація проектів запланована на 2012-2014 рр.

За підсумками конференції одноголосно прийнята резолюція, в якій знайшли відображення деякі з вже узгоджених міжнародних проектів.

Незважаючи на суворі погодні умови, учасники конференції піднялися на Ужоцький перевал, де відвідали некрополь воїнів армій Австро-Угорщини та Росії, вшанували пам’ять жертв Першої світової війни. До центрального обеліска братського кладовища та пам’ятного знаку на честь Українських Січових Стрільців були урочисто покладені вінки, пам’ять загиблих вшановано хвилиною мовчання.

Анатолій Лісіцин, член Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації, член Комітету з міжнародних справ, Голова Опікунської ради Фонду з підтримки інноваційних і соціальних проектів «Фонд Анатолія Лісіцина» (Росія): «За загальним визнанням, конференція в Карпатах стала успішною і продуктивною, помітно розширився склад учасників, виступи не тільки були змістовними, але й мали конкретну практичну спрямованість.

Як приклад можна назвати повідомлення представників мерії м. Хуст, зокрема, Першого заступника Міського голови м. Хуст Михайла Рівіса, про стан пам’ятників Першої світової війни на території міста. За підсумками їхнього виступу було досягнуто згоди про проведення реконструкції пам’ятника біля підніжжя замкової гори, створеного в 1915 р. російськими військовополоненими, які тут перебували. Ми готові допомогти реставрувати пам’ятник, а угорська сторона пообіцяла надати допомогу в пошуку архівних документів про історію його створення.

Від імені учасників конференції хочу висловити слова подяки на адресу міжнародної компанії «ТНК-ВР», завдяки якій відбулася зустріч однодумців, зроблено ще один важливий крок до зміцнення миру і розвитку міжнародного співробітництва».

zakarpatpost.net