Соціологи фіксують мінімальне ослаблення протестних настроїв в Україні

Згідно з результатами дослідження, проведеного соціологічною групою Рейтинг у березні 2012 року, в суспільстві фіксується незначне ослаблення протестних настроїв громадян.

Як з’ясувалося, 36% опитаних громадян готові особисто відстоювати свої права та інтереси шляхом участі в акціях протесту, в тому числі 13% – однозначно готові. Для порівняння в квітні минулого року готових особисто відстоювати свої права в акціях протесту було трохи більше – 40%, у тому числі 17% – були однозначно готові до цього.

Разом з тим у березні цього року 55% ​​- не готові брати участь в протестах (у квітні було 51%). Ще 10% – не змогли відповісти на запитання. Традиційно висока готовність до протестів на Заході (54%). Значно менше готових до протестів на Півночі (36%), Півдні (33%) і в Центрі (32%) України. Ще менше – на Донбасі (28%) і на Сході 24%). У порівнянні з квітнем минулого року рівень протестної активності громадян зріс тільки на Заході та Півдні країни.

Соціологи зазначають, що висока готовність до протестів спостерігається серед працюючих громадян, людей із середніми доходами та середньою освітою. При цьому спостерігається незначне ослаблення протестних настроїв серед громадян з високими доходами і з вищим рівнем освіти.

В ході дослідження з’ясувалося, що соціальні теми здатні привести людей на акції протесту значно більше, ніж політичні чи ідеологічні. Так, найбільше люди готові особисто вийти на акції протесту в разі затримок з виплатами зарплат чи пенсій (44%) і різкого підвищення цін, інфляції (43%). Разом з тим навіть з цих питань готових до протестів менше, ніж не готових (48%).

Дещо менше людей, готових вийти на акції протесту в разі підвищення комунальних тарифів (37% готові вийти на протести і 54% – не готові), масових переслідувань простих громадян з боку силових органів (31% готові вийти і 56% – не готові), а також фальсифікації результатів парламентських виборів (30% готові вийти і 62% – не готові), передачі української газотранспортної системи Росії (26% готові вийти і 64% – не готові), та прийняття рішення про вільний продаж сільськогосподарських земель в Україні (28% готові вийти і 65% – не готові).

Соцгрупа Рейтинг також констатує, що лише 20% опитаних готові вийти на акції протесту у разі надання російській мові статусу другої державної і 72% – не готові. Водночас тільки 16% громадян готові вийти на акції протесту в разі заборони використання російської мови в державних органах і 75% – не готові.

***

Дане дослідження проводилося з 15 по 26 березня 2012 року. Було опитано 2000 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим. Для значень близьких до 50% похибка становить не більше 1,5%, для значень близьких до 30% – не більше 1,3%, для значень близьких до 10% – не більше 0,9%.

ua.korrespondent.net