Співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття Оксана Станкевич звернулася до прокуратури

У виданнях області активно обговорювалась резонансна подія щодо вирубки дерев у Боздоському парку міста Ужгорода. Сьогодні у цій історії можна ставити крапку, вірніше – три крапки, оскільки її остаточне завершення залежатиме від правоохоронних та природоохоронних органів. Відкритого листа  направлено Міністру екології Миколі Злочевському, де є прохання дати оцінку профісіоналізму працівників Управління охорони навколишнього природного середовища області, а також заяву в Прокуратуру Закарпатської області з проханням розібратись з фактами порушення природоохоронного законодавства України.

 
Прокуратурі Закарпатської області
Станкевич Оксани Ігорівни, співголови Форуму екологічного порятунку Закарпаття

ЗАЯВА

Резонансна подія довкола масової вирубки дерев на території об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення – парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк Боздоський» у м. Ужгороді Закарпатської області – наразі набула кульмінаційного моменту. Історія почалась 18 січня 2012 року, коли мешканці міста, прогулюючись парком, побачили працівників КП «Парк Боздоський», які здійснювали валку великих черешень та платанів. Ця подія збурила місцеву громадськість і спричинила бурхливе обговорення події за участі ЗМІ.

Фотографії та відео зрубаних дерев, 6-ти метрові сортименти яких вивозили лісовози у невідомому напрямку, заполонили Інтернет (http://www.vsapravda.info/foto/10926-vyrubka-bozdoshskogo-parka-nepriznannyj-gorodskoj-vlastju-vandalizm, http://www.greenparty.ua/news/news_26088.html, http://www.vsapravda.info/publikacii/10855-v-uzhgorodskomu-bozdoskomu-parku-virubujut-dereva-prikrivajuchis-vro2012, http://zakarpattya.net.ua/News/94728-V-Uzhhorodi-myttsi-vystavkoiu-vyslovylysia-proty-vyrubuvannia-Bordoskoho-parku-FOTO, http://karpatnews.in.ua/news/36681, http://www.lesovod.org.ua/node/12574, http://zakarpattya.net.ua/News/92006-Shokuiucha-ekskursiia-Bozdoskym-parkom-zrubani-platany-duby-chereshni%E2%80%A6-FOTO-VIDEO та ще з кілька десятків адрес). Здійснити повну попневу перевірку зрубаних дерев Держекоінспекції у Закарпатській області у січні місяці заважав сніговий покрив.

28 березня 2012 року Держекоінспекція у Закарпатській області за участі представників громадськості провела позапланову натурну та документальну перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства щодо вирубки дерев у парку культури та відпочинку «Боздоський» у м. Ужгороді.

За результатами перевірки встановлено, що рубка дерев на території парку культури та відпочинку «Боздоський» у м. Ужгороді проводилась на підставі ордерів № 1 та № 2, виданих заступником міського голови Семалем В.Ю. Ордери видавались на підставі відповідних листів Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області та актів обстеження зелених насаджень (копії додаються). Згідно виданих ордерів дозволено провести рубку 733 дерев порід: акація, ясен звичайний, верба, береза, ялина, черешня, горіх, дуб, сосна, слива, тополя, клен-явір та сакура. Усі дерева, відведені під рубку, були визнані, згідно актів обстеження, аварійними і сухостійними (копії додаються).

В результаті натурної перевірки пнів усіх зрубаних дерев у парку культури та відпочинку «Боздоський» 28 березня державним екологічним інспектором та учасниками перевірки було встановлено, що загальна кількість зрубаних дерев на момент перевірки становить 138 штук. При порівнянні породного складу та діаметрів дерев на висоті 1,3 м відведених згідно актів обстеження у рубку та породного складу зрубаних дерев й діаметрів попневого переліку переведених на 1,3 м, встановлено, що 22 дерева зі 138 зрубано незаконно. Так, незаконно було зрубано 1 ясен звичайний, 4 черешні, 6 дубів, 1 клен-явір, 4 тополі, 6 платанів. Також натурною перевіркою було встановлено, що очистка місць вирубки від порубкових залишків до кінця не проведена; відведення дерев у рубку є незадовільним.

До цих порушень чинного законодавства слід також додати порушення Правил охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України (Наказ Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 30 листопада 1995 року N 51).

Так, пункт 1.4. Правил охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України (надалі – Правила) передбачають, що роботи з видалення дерев і пеньків слід виконувати відповідно до технологічних карт, проектів проведення робіт, технологічних інструкцій. Однак жодного з цих документів щодо парку культури та відпочинку «Боздоський» немає і на час проведення рубок не було;

пункт 2.12, підпункт 8 Правил забороняє під час спилювання дерев механічними або ручними інструментами звалювання або підпил (підруб) з двох або більше сторін чи по колу. Однак рубка товстих у діаметрі дерев здійснювалась саме у такий спосіб, що можна бачити на пнях;

пункт 3.6. Правил вимагає, що зону, небезпечну для пішоходів, під час проведення робіт слід огородити, встановити попереджувальні знаки, у разі необхідності передбачити подання попереджувальних звукових або світлових сигналів. Однак жодних попереджувальних знаків, сигналів чи аншлагів про валку дерев у парку на час проведення рубок не було – мешканці міста гуляли з дітьми (!) безпосередньо біля місць валки дерев під час проведення цих робіт, і лише за щасливим збігом обставин ніхто не постраждав;

пункт 3.7. Правил вимагає, щоб у радіусі 50 м від місця проведення робіт видалялися гнилі, сухостійні, завислі, вітровальні, буреломні і зламані дерева, які можуть упасти від вітру або удару. Однак, при валці здорових дерев (Актом перевірки дотримання природоохоронного законодавства від 28 березня 2012 року таких виявлено 22 одиниці) були поламані та пошкоджені інші здорові дерева, а сухостій залишився на тому ж місці.

Окрім порушень природоохоронного законодавства, допущених КП «Парк Боздоський» під час ведення рубки, ми вважаємо, що є підстави говорити про корупційні дії та недбалість з боку Держуправління ОНПС у Закарпатській області. По-перше, на основі відведених у рубку 733 дерев повинен був розроблятись проект реконструкції парку (як об’єкту та території ПЗФ), який повинен був пройти екологічну експертизу.

По-друге, для врахування громадської думки суб’єкт екологічної експертизи повинен був провести публічні слухання або відкриті засідання (ст. 11 ЗУ «Про екологічну експертизу»). Тим не менше, Держуправління ОНПС у Закарпатській області навіть не виносило це питання на обговорення Громадської ради, створеної при цьому державному органі (офіційний лист від 26.01.2012 № 152/06/02 про цей факт додається). По-третє, обстеження зелених насаджень повинні були проводитись комісією (куди були включені два представника Держуправління ОНПС) у вегетаційний період, оскільки вимічались, в основному, листяні породи (наприклад, в результаті відсутності листя на деревах члени комісії прийняли за акацію 20 софор).

Викликає подив також поспіх, з яким була утворена комісія Головним управлінням міського господарства (постійно діючої комісії з обстеження зелених насаджень за участі фахівців, комунальників та громадськості у виконкомі Ужгородської міської ради немає) та надавалися погодження на знесення 733 дерев на території ПЗФ Держуправлінням ОНПС, нехтуючи обов’язковою вимогою вітчизняного законодавства про розробку проекту реконструкції парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк Боздоський» для законності проведення рубки такої кількості дерев!

Так, 31 грудня (!) 2010 року начальник Головного управління міського господарства Крайниківський І.В. надсилає лист на ім’я начальника Держуправління ОНПС у Закарпатській області Погорєлова А.В. з проханням направити представника для обстеження зелених насаджень на території ПЗФ місцевого значення «Парк Боздоський» та надати погодження для проведення робіт з обрізки та видалення аварійних дерев (копія додається).

4 січня 2011 року заступник начальника Держуправління ОНПС Гайдур М. доручає взяти участь у комісійному обстеженні території ПЗФ «Парк Боздоський» з метою проведення робіт з обрізки та видалення аварійних дерев начальнику відділу регуляторної політики, надрокористування, регулювання біологічних та земельних ресурсів Поляновському А.О. та провідному спеціалісту цього ж відділу Томенчуку Д.Є.

Вже 5 січня (!!) 2011 року, напередодні Різдва Христового, з’являється Акт обстеження зелених насаджень № 1, де комісією з 4 осіб, де немає жодного лісопатолога, відведено в рубку 554 (!!!) дерева, а 10 січня 2011 Держуправління ОНПС у Закарпатській області на підставі заяви Дозвільного центру Ужгородського міськвиконкому від 10.01.2011 № 6770 та Акту обстеження зелених насаджень парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк Боздоський» від 05.01.2011 № 1 погоджує проведення заходів з видалення 554 дерев. 17 січня 2011 року з’являється ще один Акт обстеження зелених насаджень у «Парку Боздоському», яким відводиться в рубку ще 179 дерев. А 20 січня 2011 Держуправління ОНПС погоджує і цю рубку. І це без будь-яких громадських обговорень та проекту реконструкції парку!

Пригадується факт, що вирубка близько 200 дерев у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва «Парк Перемоги» у м. Мукачеві у 2007 році після бурелому, згідно вимоги Держуправління ОНПС у Закарпатській області, проводилася винятково після відповідної розробки проекту реконструкції парку, проходження процедури державної екологічної експертизи проекту та громадського обговорення. При цьому відведені в рубку дерева нумерувались на зарубках на стовбурах, після чого будь-які махінації з підміною дерев були неможливі.

В Ужгороді на деревах в місці затесу просто ставилася відмітка фарбою у вигляді хреста, що легко можна було сфальшувати на інших деревах. Виникає питання – чому такі різні підходи в Управління ОНПС у Закарпатській області до організації і проведення рубок на територіях ПЗФ місцевого значення в Мукачеві у 2007 року та Ужгороді 2011-12 року? Чи немає тут факту корупційних діянь з огляду на те, що начальником Управління ОНПС у Закарпатській області є Погорєлов А.В., а мером міста Ужгорода – його батько Погорєлов В.В.?

Тим часом у німецькій пресі з’явилася стаття під назвою «Чемпіонат Європи з футболу 2012 як прикриття для фінансової сваволі» (копія додається). Адже одним із пояснень причин рубок у парку міською владою обуреній громадськості було – «розчистка території під фанмайданчик до Євро 2012», хоча жодних рішень щодо фанмайданчиків у м. Ужгороді на той час Ужгородська міська рада не виносила. У статті розповідається історія про вирубку дерев елітних порід у міському парку «Боздоський» у місті Ужгороді – дуба, черешні та платана – та вивіз 6-ти метрових сортиментів на деревообробне підприємство для виготовлення паркету.

Автор статті підсумовує, що під прикриттям чемпіонату Європи з футболу 2012 спритні ділки від міської влади здійснюють вдалі фінансові оборудки. Чи не досить Україні скандалів з брутальним вбивством бездомних тварин до Євро 2012 та масових акцій протесту з цього приводу по усій Європі та Україні? Такі непрофесійні дії місцевих чиновників призводять до підриву міжнародного іміджу нашої країни та недовіри до українського правосуддя у сфері охорони природи.
Просимо Прокуратуру Закарпатській області розібратись з вказаними фактами порушення чинного законодавства, викладеними у цій заяві.

Про результати розгляду заяви просимо письмово повідомити за адресою:
вул. Кошіцька 7, 88000 Ужгород, Форум екологічного порятунку Закарпаття

З повагою,
Станкевич О.І., к.б.н.,
Волошин В.М., співголови відкритого громадського об’єднання громадських організацій, науковців та експертів «Фронт екологічного порятунку Закарпаття»

До листа додаються:
1.Копія листа Головного Головного управління міського господарства Крайниківського І.В. до Управління ОНПС у Закарпатській області від 31.12.2010 (1 аркуш)
2.Копія Доручення Управління ОНПС у Закарпатській області на участь своїх працівників у комісійному обстеженні зелених насаджень на території ПЗФ «Парк Боздоський» від 04.01.2011 (1 аркуш)
3.Копія Акту обстеження зелених насаджень від 05.01.2011 № 1 (3 аркуша)
4.Копія Акту обстеження зелених насаджень від 17.01.2011 № 1 (2 аркуша)
5.Копія Погодження рубки 554 дерев Управлінням ОНПС у Закарпатській області від 10.01.2011 (1 аркуш)
6.Копія Погодження рубки 179 дерев Управлінням ОНПС у Закарпатській області від 20.01.2011 (1 аркуш)
7.Лист-відповідь на запит щодо надання інформації про те, що питання видалення зелених насаджень у «Парку Боздоський» не виносився на обговорення Громадською радою при Управлінні ОНПС у Закарпатській області від 26.01.2012 (1 аркуш)

zakarpatpost.net