Світлана Мітряєва. Не звикла працювати впівсили

Є люди, в жилах яких замість крові тече «жива вода». Це – особистості, котрі постійно рухаються вперед, вчаться і працюють, відкриваючи в собі нові грані. Внутрішній вогонь таких людей допомагає любити життя і посміхатися за будь-яких обставин. А також – бути сильними і не відступати від власних життєвих принципів. Вони – живуть у гармонії з собою та навколишнім світом, мислять позитивно і продовжують займатися улюбленою справою.

 До таких особистостей можна віднести жінку, котра традиційно входить до рейтингів найвпливовіших фігур Закарпаття і багато років працює на імідж України за кордоном. Мова йде про Світлану Мітряєву – директора Регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, Заслуженого діяча науки і техніки України, Кавалер Ордену Княгині Ольги ІІІ та ІІ ступеня, радника Голови закарпатської ОДА з питань міжнародного співробітництва та європейської інтеграції. Сьогодні вона – гість «НЕДІЛІ».

Світлана Мітряєва – директор Регіональної філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, Заслужений діяч науки і техніки України, Кавалер Ордену Княгині Ольги  ІІІ та ІІ ступеня, радник Голови закарпатської ОДА з питань міжнародного співробітництва та європейської інтеграції

– Світлано Іванівно, я знаю, що Інститут стратегічних досліджень має багато філій по всій Україні. Та для Закарпаття, яке межує з певними європейськими країнами, він має дуже важливе значення.

– Так, дійсно, інститут створений як структура, яка здійснює аналітичний супровід діяльності Президента України і має крім Головного офісу в м. Києві, ще і ряд філій в мм. Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів та Ужгород. Інститут мав різне підпорядкування: Рада Національної безпеки і оборони України, Адміністрація Президента України. Наразі інститут підпорядковується безпосередньо Президентові України. Відповідно до підпорядкування, ставилися і різні завдання як центральному інституту, так і його філіям. Безперечно, що кожний з філіалів має свої, специфічні для регіону розташування завдання. Що стосується нашої філії, то це питання європейської інтеграції, безпеки кордонів, лібералізація візового режиму між Україною та ЄС, налагодження та підтримання співробітництва з науково-експертними установами країн Карпатського Єврорегіону, створення спільних наукових колективів, обмін результатами наукових досліджень та експертами та ін.

– Важливим для закарпатців є питання співробітництва з сусідами щодо візового режиму. Чи відбулися якісь важливі зміни у візовій політиці за останній час? (які варто виділити)…

– Питання лібералізації візового режиму є особливо актуальними для мешканців Закарпатської області, адже наш регіон межує с 4 країнами ЄС. Наша структура вже 5 рік поспіль проводить моніторинг візової політики  і практики консульських установ Словаччини та Угорщини на території Закарпатської області. Ми можемо говорити про певні покращення в цьому процесі, зокрема: модифіковано Угоду про місцевий прикордонний рух між Україною та Словаччиною (під час візиту Президента України до Словацької Республіки – червень 2011 року), яка вступила в дію 28 грудня 2011 року. Це дало можливість закарпатцям отримувати дозволи безкоштовно, з меншим пакетом документів та за коротший термін. Великим позитивом є те, що стало видаватись  більше кількість довготермінових та безкоштовних віз як в словацькому так і в угорському консульствах. Значно знизився відсоток відмов заявникам у відкритті шенгенських віз. Також, згідно з Візовим Кодексом, заявник має право апеляцію у разі відмови у відкритті візи та отримати письмове пояснення. Загалом, у видачі Шенгенських віз позитивна динаміка спостерігається. Зокрема, якщо в 2010 році Генеральне консульство Угорської Республіки в м. Ужгород видало 26 тис. Шенгенських віз, то в 2011 р. ця цифра складає в же 47 тис., що на 78 % більше. Видача дозволів на місцевий прикордонний рух 8640 (2010 р.), то в 2011 р. – 12700. Відмова уц наданні віз минулого року складала 0,5% від загальної кількості заявників. Це один з найкращих показників в роботі консульських установ країн ЄС в Україні. Приємно також, що Консульство Угорщини дозволи на місцевий прикордонний рух видає з урахуванням біометричних даних. Найближчим часом до такої практики вдасться і Консульство Словацької Республіки в м. Ужгород, хоча слід зауважити, що в жовтні-грудні 2011 р. дозволи на місцевий вий прикордонний рух в цьому консульстві не видавалися взагалі.. Загалом, приємно відзначити, що змінилось і ставлення до заявників-громадян України. Однак, не дивлячись на значну позитивну динаміку, в сегменті лібералізації візового режиму є ще чимало роботи.

– Одна з подій, якої ми з нетерпінням чекаємо, – це Євро-2012. Вона активно обговорюється у суспільстві. В Ужгороді, зокрема, відбулося обговорення цієї теми на міжнародному рівні. Ви організували міжнародний круглий стіл експертів «Євро -2012: безпека, швидкість, культура, комфорт».

– Так, наш філіал ініціював проведення 23 березня ц.р. міжнародного круглого столу експертів «ЄВРО-2012: безпека, швидкість, культура, комфорт». Захід було організовано спільно з Західним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України за сприяння Закарпатської обласної державної адміністрації та Закарпатського осередку Спілки дипломатів України.

Метою круглого столу є проведення дискусії щодо аналізу стану підготовки до ЄВРО 2012 в контексті технологічних новацій, які будуть застосовуватись на пунктах пропуску під час проведення чемпіонату та вироблення конкретних рекомендацій для структур, які забезпечують проведення ЄВРО 2012. Дискусія базувалась на визначенні європейських стандартів у здійсненні пропускних операцій, спрямованих на забезпечення: прикордонної безпеки, швидкості оформлення пасажирів та транспортних засобів, культури персоналу, створення комфортних умов для громадян, які перетинають кордон.

До участі у міжнародному круглому столі взяли представники Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, правоохоронних структур Закарпатської області, а також представники митних та прикордонних служб Угорщини, Словаччини та Польщі, дипломатичних місій, акредитованих в Західному регіоні України, експерти Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України та інших аналітичних установ, ЗМІ.

Зазначу, що проведення цього міжнародного заходу на передодні ЄВРО-2012 є одним із свідчень того, що чемпіонат ЄВРО-2012 єднає не тільки Україну та Польщу, але й сусідні країни – Словаччину, Угорщину та Румунію – у прагненні до мирного та безпечного співіснування братніх націй, сприяє поглибленню транскордонної співробітництва заради досягнення загальнолюдських та демократичних цінностей. А також – свідченням консолідації зусиль прикордонних, митних та інших органів держаної влади та місцевого самоврядування сусідніх країн, науково-експертних кіл і дипломатичних місій з метою гарантування безпеки проведення ЄВРО-2012, дотримання європейських стандартів у здійсненні пропускних операцій.

– Чи можете розказати про плани структури, яку очолюєте, на 2012 рік?

– Що торкається планів, то вони чітко визначаються дирекцією центрального інституту, виходячи з завдань інформаційно-аналітичного супроводу діяльності Президента України. Я щойно повернулася з Києва, де відбулися урочисті збори і міжнародна наукова конференція з нагоди 20-ти річчя створення Інституту, в роботі якої взяв участь і Президент України, який дав високу оцінку діяльності Національного інституту стратегічних досліджень в науково-експертному супроводі діяльності органів влади і ефективної модернізації держави.

Конференція мала назву «Національні стратегії в епоху глобальних трансформацій» і була присвячена пошуку нових моделей і новій ролі національних стратегій в сучасному світі. Участь в її роботі взяли і виступили з надзвичайно цікавими доповідями знані українські і зарубіжні експерти, зокрема Володимир Горбулін (член Президії НАН України, академік НА України), Богдан Гаврилишин (доктор економіки Університету Женеви, член Римського клубу), Андрій Єрмолаєв (директор Національного інституту стратегічних досліджень), Александр Дулеба (директор Словацької Асоціації зовнішньої політики), Ігор Смишко (президент Центру стратегічних досліджень та аналізу), Александр Пасхавер (президент Центру економічного розвитку), Георгій Почепцов (професор кафедри інформаційної політики та технологій Національної академії державного управління при Президентові України), Тарас Возняк (головний редактор Незалежного культурологічного журналу «Ї») та інші. Цікава дискусія розгорнулася навколо питань: чи готова Україна до нової сучасності? конфлікт цивілізацій чи боротьба за стратегію майбутнього? яка філософія майбутнього переможе?

Україна-Європа – якою може бути спільна платформа щодо подолання цивілізаційних та геополітики викликів ХХІ століття? суверенітет, безпека та розвиток в умовах глобальної взаємозалежності; стратегія модернізації як відповідь на виклики глобальної кризи; національна стратегія – соціокультурні інновації та розвиток креативного потенціалу нації.

Участь у урочистих заходах взяли Сергій Льовочкін (глава Адміністрації Президента України), Валерій Хорошковський (віце-прем’єр-міністр України), Раїса Богатирьова (віце-прем’єр-міністр України з гуманітарних питань) та Ганна Герман (радник Президента України). Як Ви бачите, рівень був дуже представницький, а дискусія, ще раз хочу підкреслити, була надзвичайно цікавою та корисною. Вона спонукає до роздумів і конкретної роботи щодо вироблення різних аспектів національної стратегії модернізації України в нашому швидкоплинному світі.

– Ви ведете дуже активний спосіб життя і займаєте відповідальну посаду. Звідки черпаєте енергію?

– Улюблену роботу неможливо виконувати з поганим настроєм. Якщо робота дійсно «ваша» ви завжди будете активними, не помічатимете втоми. Мене надихає спілкування з цікавими людьми. Інтелігентні, розумні та позитивні люди в спілкуванні – велика цінність, адже наше оточення робить нас тими, ким ми є. Також для мене дуже важливим є здоровий спосіб життя. Я приділяю значну увагу своєму харчуванню, адже з нього ми черпаємо основну свою енергію.

– У ваших інтерв’ю часто звучить слово «гармонія»? Чи є вона основною для вас і як ви її досягаєте?

– Моя особиста гармонія досягалась не одним роком наполегливої роботи. У моєму повсякденному житті править ентузіазм, віра в свої можливості та готовність багато працювати. Ну, і безперечно, гіпервідповідальність та порядність. Так як моя робота пов’язана з організаторською діяльністю, то для мене завжди важливим є не тільки результат, але й сам процес. Я люблю, коли все ідеально, вчасно та «по поличках». Особиста гармонія вже давно стала для мене не метою, а правилом, за яким я живу, вона досягалась  за рахунок не тільки професійної діяльності, але й наполегливою роботою над собою.

– Ви дуже зайняті, а чим полюбляєте займатися у вільний час?

– Так, дійсно, вільного часу в мене видається мало, тому я намагаюсь використовувати його з користю. Вже багато років я займаюсь йогою і окрім гарного самопочуття, тренування завжди дарують мені заряд позитивної енергії. Крім того я вважаю, що найкращий засіб відпочити від роботи – це якісна література. Глибока, мудра та «смачна» художня література для мене особисто є ідеальним засобом не тільки розслабитись у вільний час, але й допомогою у пізнанні себе.

– Що найбільше вам подобається у вашій роботі?

– Моя робота вже дано стала стилем життя. А це відбувається, коли свою роботу дуже любиш. Я отримую насолоду від спілкування з цікавими людьми, від інтелектуального насичення та можливості бачити реальний результат своїх прагнень. Я не звикла робити щось в півсили, вважаю це нечесним, в-першу чергу перед собою. Тому моя робота – це моє захоплення, мої ідеї, моя пристрасть.
Багато спілкуєтеся з людьми. А чи подобається вам самотність, час для себе, так званий «особистий простір» і що робите на самоті?
Особистий простір – це необхідна складова для будь-кого і я не виключення. Перебування на одинці дозволяє зібратись з думками, розкласти все «по місцях», розпланувати подальші дії. Час для себе я намагаюсь провести з користю для тіла й духа – читаю, займаюсь йогою, люблю слухати класичну музику, відвідувати виставки та мандрувати.

– Ви – завжди елегантна та усміхнена. А якою на вашу думку повинна бути жінка?

– Найголовніше, Жінка повинна бути щасливою. Щасливою і успішною від того, чим вона живе. В кожної людини свої цілі, проте я точно знаю, що будь-який результат – це наслідок чітко побудованої системи цінностей та пріоритетів. Як на мене, то жінка повинна бути впевненою в собі і своїх бажаннях, повинна мати власний життєвий компас, який дозволить спланувати своє життя і не від кого не залежати. На мою думку для сучасної жінки загальнообов’язковими є освіта, смак та працьовитість. Однак, не слід забувати, що жінка – це ніжна та тендітна істота, якій життєво необхідні захист, увага і надійне плече поряд.

– Що взагалі вкладаєте в поняття «жінка»?

– На цю тему можна спілкуватись годинами, згадайте, жінкам присвячені найвидатніші твори, жінки навіть ставали причиною війн. Жінка – це скарб, жінка це не поняття – це така ж сила природи, як вітер, блискавка чи електрика.

– Яка для вас «сильна жінка»?

– Питання сили чи слабкості, це не питання статевої приналежності, це – характеристика особистості. Повірте, в світі багато слабких чоловіків. Тому часто жінкам просто життєво необхідно бути сильними духом.

Сильна жінка знає, чого прагне, йде до мети великими та малими кроками, йде сама, на жаліється на складні обставини та заздрість. Це жінка, яка поряд і з сильним і поряд із слабким чоловіком … і навіть самотня вміє приймати рішення, відповідати за свої вчинки, вирішувати проблеми, переживати великі і малі неприємності та впевнено йти далі. І при цьому в неї вистачає мудрості щоб залишатись жінкою. Не слабкою, не розгубленою, а просто жінкою.

– У квітні у вас день народження. Чи отримували колись подарунок, який запам’ятався на все життя?

– Отримувати подарунки завжди приємно, не залежно від того, чи є для цього привід. Кожного року на день народження мене вітає велика кількість людей, що надзвичайно радує. Серед подарунків, які мені запом’ятовуються найбільше – книги, квіти та слова сказані від щирого серця, я завжди це дуже чітко відчуваю. Взагалі я вважаю, що сутність подарунку не в ціннику, а в змісті, який людина вкладає даруючи його Вам.

– Можете дати кілька порад, як правильно організувати свою роботу, для того, аби все встигати і бути -успішним…

– Я переконана, що якісна організація – це основа будь-якої справи. Не важливо якої – проведення міжнародної конференції чи похід в супермаркет. Організувати роботу просто, якщо ви точно розумієте, що хочете отримати «на виході». Складайте списки, робіть нотатки, звітуйте про пророблену роботу самі перед собою. І намагайтесь все робити вчасно. На перший погляд це здається простими істинами, які всім відомі. Однак, повірте, це перевірені часом і досвідом правила.

– Побажання читачам…

– Читачам я хочу побажати мудрості, гарного самопочуття та впевненості в собі. Неважливо чим ви займаєтесь, вірте в свій успіх. Універсального рецепту вдачі, просто не існує, тому я всім бажаю жити та працювати «смачно», відповідально та чесно….і не забувати балувати себе, займатись тим, що приносить вас істинну радість та позитивну енергію.

Лілія МАТІЦО, газета “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net