Студенти та викладачі УжНУ – проти реорганізації вишів Закарпаття

У понеділок, 9 квітня, біля Закарпатської облдержадміністрації  відбувся мітинг викладачів та студентів Ужгородського національного університету з вимогою скасування розпорядження Кабінету Міністрів №760-р від 10.08.2011 р. «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів».

У масовому заході взяли участь студенти та викладачі всіх факультетів Ужгородського національного університету. Під час мітингу до голови Закарпатської облдержадміністрації Олександра Ледиди та голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги від імені колективу університету подали звернення співголова Конференції трудового колективу, голова первинної профспілкової організації викладачів і співробітників Т.І. Суран та  голова  первинної профспілкової організації студентів Андріана Завадяк.

Оприлюднюємо текст звернення.

Голові Закарпатської обласної
державної адміністрації
Ледиді О. О.

Голові Закарпатської обласної ради
Балозі І. І.

 Шановний Олександре Олександровичу, шановний Іване Івановичу!

Колектив ДВНЗ «Ужгородський національний університет» повторно звертається до Вас із проханням клопотати перед Кабінетом Міністрів України  щодо скасування розпорядження № 760-р від 10 серпня 2011 року «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів».

Принагідно зауважимо, що цей документ був ухвалений без відома трудових колективів вищих навчальних закладів Закарпаття і викликав обурення студентства та професорсько-викладацького складу вишів Закарпатської області. Колектив Ужгородського національного університету, керівники та громадськість краю неодноразово висловлювали негативне ставлення до згаданого документа:

15 серпня 2011 року колектив ДВНЗ «Ужгородський національний університет» звернувся до Президента України та інших очільників держави з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася довкола процесу насильницького об’єднання, і припинити так звану реорганізацію закарпатських вищих навчальних закладів;

17 серпня відбулася Конференція трудового колективу ДВНЗ «Ужгородський національний університет», яка одностайно схвалила звернення трудового колективу УжНУ до Президента України та інших керівників держави, категорично виступила проти реорганізації вищої освіти краю через фактичну ліквідацію Ужгородського національного університету;

28 лютого 2012 року було надіслано урядову телеграму Прем’єр-міністру України за підписом Голови Закарпатської державної адміністрації Олександра Ледиди та Голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги, у якій ішлося про необхідність скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України № 760-р від 10 серпня 2011 року з метою запобігання негативним настроям у студентських та викладацьких колективах вишів Закарпаття і процесам, що виникли через появу зазначеного документа;

2 березня 2012 року Закарпатська обласна рада ухвалила звернення до Прем’єр-міністра України з проханням скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 серпня 2011 року № 760-р «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів».

3 березня 2012 року на офіційному сайті Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з’явилася інформація, що міністр Дмитро Табачник ініціює внесення на погодження до відповідних центральних органів виконавчої влади проекту розпорядження стосовно скасування розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 серпня 2011 року № 760-р «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів» як такого, що не набуло чинності та організаційно не реалізоване.

Проте й досі цей документ не скасовано, що є реальною загрозою реанімації питання про так звану реорганізацію ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Зволікання з вирішенням цього питання створює напруження та протестні настрої серед студентства та співробітників вищих навчальних закладів краю. У зв’язку з цим просимо Вас повторно звернутися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та до міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника з клопотанням скасувати найближчим часом розпорядження № 760-р від 10 серпня 2011 року «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів».

Від імені колективу ДВНЗ «Ужгородський національний університет»  – Співголова Конференції трудового колективу голова первинної профспілкової організації викладачів і співробітників  Т.І. Суран,  голова первинної профспілкової організації студентів  А.В. Завадяк. 9 квітня 2012 року

zakarpatpost.net