У реабілітаційному центрі “Синевиру” вже 5 ведмедів

Із зимової сплячки прокинулися ведмеді в Київському зоопарку. До кінця тижня вони переїдуть до вольєри. А от на Закарпатті тварин відучують від клітки. Там уже кілька місяців працює реабілітаційний центр для знедолених клишоногих, із яких знущалися їхні власники. Відпочилих ведмедів бачив Борис Сачалко.

Ведмедиця на ім’я Бубочка не може втерпіти, коли її нарешті випустять у вольєру. Тут на неї чекає Потап. На ньому в Луганську тренували мисливських собак. А Бубочку споювали й жорстоко били в одному з харківських ресторанів. Кілька місяців ці ведмеді боялися не лише одне одного, а й усіх навколо. А тепер граються.

У реабілітаційному центрі для бурих ведмедів у Синевирі лікують клишоногих із скаліченою психікою. Ярослав – один із тих, кого тутешні вихованці слухаються. Чоловік каже: підопічні його не бояться, бо відчувають любов.

Нині у Синевирі п’ятеро ведмедів. До великої вольєри ходять не всі. Хто до волі ще не звик – сидить у клітках. Ведмедиця Ірина зі своєї клітки виходити не хоче. 30 років жила у ще меншій. Харчувалася так погано, що залишилася без зубів. А в самій клітці, де жила, замість підлоги були грати. Тому ноги в неї деформовані. Це – аматорське відео Ярослава. На ньому Ірину забирають із приватного зоопарку. Коли ведмедиця відчула під ногами тверде покриття – сама собі не повірила.

А Роза має запальну вдачею. З нею ліпше гав не ловити.

Місцевий авторитет – п’ятирічний Дюрій. Він найбільший, а тому і для ведмедів найстрашніший. Коли вони повз нього проходять – опускають голову.

Коли ведмеді звикнуть до самостійного життя в цих вольєрах, їх випустять у Закарпатський заповідник. Тут на 12 гектарах синевирського лісу для них звели іншу величезну вольєру. Її обладнали камерами відеоспостереження. За допомогою яких науковці стежитимуть, як їх підопічні вчаться незалежного життя.

Юрій Тюк, заступник директора заповідника «Синевир»:

– Щоб їх примножувати, їх потрібно вивчати. Бубка і Дюрій вже проявляють симпатію одне до одного – це важливо, бо коли пройде реабілітація, вже можна буде селити їх в великий вольєр, щоб вони проводили там життя своє.

Цей реабілітаційний центр у Синевирі – найбільший у Європі. Найближчим часом сюди привезуть ще з десяток нових мешканців, з яких знущаються їхні власники. Звідки будуть ці клишоногі – працівники не кажуть. Бояться, аби власники не сховали тварин.

stb.ua