До Ужгорода з’їдуться танцюристи з 23 країн світу

На «UZHGOROD OPEN-2012», який стартує 28 квітня.

28-29 квітня в Ужгороді відбудуться XII традиційні міжнародні змагання з танцювального спорту «UZHGOROD OPEN-2012», на які з’їдуться близько 900 танцювальних дуетів із 23 країн-учасниць. Як проходитиме цьогорічне видовищне свято танцю, які його особливості – у прес-центрі «Закарпатської Правди» розповідали заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур, президент Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської федерації танцювального спорту Олександра Мишко й начальник управління молоді та спорту Закарпатської ОДА Віталій Ерфан.

Іван Качур як голова оргкомітету змагань повідомив: у рамках «OPEN», що проводитиметься у спорткомплексі «Юність», пройдуть також Чемпіонат України (категорія «Юніори-1», програма «Стандарт») та Кубок України (категорія «Ювенали-2», програма «Стандарт»). Наразі свою готовність приїхати до Ужгорода вже засвідчили приблизно 900 пар із 23 країн світу – Австрії, Бельгії, Білорусі, Боснії та Герцеговини, Греції, Італії, Іспанії, Латвії, Литви, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Угорщини, Франції, Хорватії, Чехії, Японії і, звісно, України. Що є, власне, рекордом для цих змагань. Хоча тенденція простежується давно: з року в рік число учасників зростає, а географія – розширюється. «Uzhgorod open 2012» для нас – наче тренування перед «Євро-2012». Адже тут важливо все, починаючи від перетину кордону й закінчуючи чистотою вулиць в Ужгороді. Тому як пройде захід – значною мірою залежить від влади. А що цих змагань далеко за межами Закарпаття чекають, як цвітіння сакур, – факт. Протягом трьох днів до Ужгорода додатково завітає близько 3 тисяч гостей, тож організатори тісно співпрацюють із готелями, рекреаційними об’єктами, щоб не було проблем із розміщенням усіх охочих», – підкреслив Іван Качур.

На продовження теми Олександра Мишко додала: торік «OPEN» проходив на травневі свята, й оскільки в такий період до нас і так з’їжджаються численні туристи, місць у готелях, як і залізничних квитків, таки не вистачало. «Саме через це ми й попросили міжнародну федерацію танців дозволити провести турнір трохи раніше, 28-29 квітня», – каже пані Олександра. Наразі, за її словами, підготовка до змагань у розпалі, серед заявлених танцюристів будуть і пари, які входять у 25-ку та 50-ку кращих у світі, що додає престижу заходу.

Вражає й представництво суддів – майже з 30 країн. А підрахунком балів займатиметься професійна бригада з Москви. У підсумку «OPEN» нині входить у трійку наймасовіших змагань із танцювального спорту в Україні. Його організаторами виступають Всесвітня федерація спортивного танцю (WDSF), Міністерство освіти й науки, молоді та спорту України, ВГО «Всеукраїнська федерація танцювального спорту», управління у справах молоді та спорту Закарпатської ОДА й Клуб спортивного танцю «Грація» (м.Ужгород).

У свою чергу Віталій Ерфан зазначив: спортивні танці нині є одним із пріоритетних видів в області, незважаючи на те, що він чи не найдорожчий. Очільник молодіжно-спортивного управління, до речі, сам займався танцями, але в змаганнях участі не братиме – його партнерка наразі в Москві. Говорячи про значення турніру, він підкреслив: «Завдяки такому масштабному дійству ми не лише робимо позитивний імідж Ужгороду, а й знайомимо представників 30 країн із туристичними можливостями краю». Адже танцюристи, судді та супроводжуючі, за бажання, після змагань можуть залишаться на Закарпатті ще на кілька днів – уже як туристи.

Отже, 28 квітня в спорткомплексі «Юність» о 19.00 буде офіційне відкриття «Uzhgorod open 2012».

Прес-центр «Закарпатської Правди»