Купити та продати квартиру можна буде без БТІ

Замовити технічну інвентаризацію можна буде у різних фірм.
Уряд запропонував Верховні Раді законопроект, яким скасовується з 1 січня 2013 року монопольне право Бюро технічної інвентаризації (БТІ) на надання послуг з проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

На думку фахівців Мінюсту, які розробили документ, прийняття закону скоротить час і спростить процедуру проведення техінвентаризації, а також дозволить громадянам вільно обирати суб’єкт, який буде проводити технічну інвентаризацію нерухомого майна.

Проводити технічну інвентаризацію дозволять фізособам-підприємцям, а також юрособам за умови отримання ліцензії і наявності у штаті трьох фахівців, які мають кваліфікаційний сертифікат. Технічна інвентаризація нерухомості буде обов’язковою лише перед прийняттям в експлуатацію (у тому числі після реконструкції та капітального ремонту), а також перед проведенням держреєстрації права власності на об’єкт незавершеного будівництва та в разі держреєстрації припинення права власності на об’єкт нерухомості у зв’язку з його знищенням.

В інших випадках технічна інвентаризація проводиться за бажанням замовника, при цьому забороняється вимагати її проведення у не передбачених вище випадках. Таким чином, при купівлі-продажу нерухомості не знадобиться кожного разу давати запит у БТІ – тільки за домовленістю сторін. Щоб уникнути завищення вартості послуг будуть встановлені економічно обґрунтовані ціни, розраховані центральним органом влади.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 року “Укрдержреєстр” забере функції БТІ.

tsn.ua