Що стоїть за злиттям головних опозиційних сил України

Головні опозиційні сили – Батьківщина і Фронт змін – об’єднуються, щоб обійти на осінніх парламентських виборах партію влади, а в президентських перегонах 2015 виставити гідного суперника Віктору Януковичу, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Нагадаємо, що 7 квітня Арсеній Яценюк, нардеп і лідер Фронту змін (ФЗ), третьої за популярністю політсили в країні, повідомив, що політрада партії вирішила брати участь у парламентських виборах разом з партією Батьківщина Юлії Тимошенко, номер другий за рейтингами.

При цьому мова йде не тільки про мажоритарні округи, в яких розігруються 225 мандатів, а й про партсписки, де на кону стоїть половина пропусків у Раду.

“Рішення ради партії про похід на вибори єдиним опозиційним списком прийнято. Остаточно і безповоротно”, – сказав політик.

Корреспондент зазначає, що остаточний варіант опозиційного списку поки не ясний, але в нього точно входять Батьківщина і ФЗ. Яценюк заявив, що заради дотримання закону, що забороняє брати участь у виборах блокам, його однопартійці тимчасово призупинять членство в партії і в якості безпартійних увіллються в список тимошенківців.

Фронтмен нової сили сподівається, що до них приєднаються й інші опозиціонери. Однак найбажаніший союзник – партія УДАР Віталія Кличка, яка поки що йде четвертою у передвиборчих перегонах, – уже відмовився зливатися з тандемом Тимошенко – Яценюк.

Остаточний формат участі єдиної опозиції у виборах, якщо вірити главі ФЗ, оголосять 23 квітня.

Союз двох найбільших політсил з табору противників нинішньої влади, на думку аналітиків, допоможе зцементувати опозицію. Хоча заявленої Яценюком мети – більшість місць у парламенті – тандем навряд чи досягне, навіть якщо до нього приєднає свої мандати УДАР, зазначає видання.

Альянс тимошенківців і ФЗ покликаний вирішити інші завдання, пояснює журнал, і додає, що в результаті об’єднання Батьківщина отримує досить популярного лідера замість Леді Ю, яка перебуває в колонії, а Яценюк – звання опозиціонера номер один і відмінний плацдарм для участі в президентських виборах 2015 року.

“Амбіції Яценюка явно в ту сторону [президентства] йдуть”, – упевнений політолог Володимир Фесенко.

У той же час, поки головним наслідком об’єднання двох основних конкурентів регіоналів стало те, що в Батьківщині “остаточно і безповоротно” припинили називати лідера ФЗ “проектом Банкової”.

Крім того, за інформацією джерел Корреспондента, союзники зараз ділять місця в партійному списку. Кому скільки дістанеться, не говорять, тим більше що в тандемі ще чекають нових підкріплень, запрошуючи до участі інших політиків.

При цьому Яценюк запевняє, що кожна зі сторін має право вето на будь-якого кандидата. Подібний відбір пройдуть і союзні мажоритарники. Заявлена ​​опозиційним лідером мета об’єднання – отримати 226 мандатів, або просту більшість, – в ході осінніх виборів до ВР.

Корреспондент дійшов висновку, що формально шанси пари Тимошенко – Яценюк виглядають непогано. Політсила екс-прем’єра, за даними Центру Разумкова та фонду Демократичні ініціативи за початок квітня, набирає 16,8% голосів і посідає друге місце, відстаючи від лідера, ПР, на 7,7%.

ФЗ, що йде слідом, підтримують 11,9% людей, які мають намір йти на вибори, тобто сумарний показник нового політтандему кращий, ніж у їхнього головного противника.

Проте соціологи кажуть, що механічного підсумовування голосів підтримки Батьківщини і ФЗ не відбудеться, – якась частина їхнього електорату для альянсу буде втрачена.

Про це, не приховуючи задоволення, говорив Корреспонденту і Олександр Єфремов, голова фракції ПР в парламенті. Він очікує, що в результаті об’єднання опозиційна пара втратить 5-7% своїх виборців.

ua.korrespondent.net