Між Україною та Білоруссю розгорається екологічний конфлікт

Між Білоруссю та Україною розгорається екологічний конфлікт, пише Газета.ru.

Українські науковці вважають, що освоєння білоруського крейдяного родовища Хотиславське вкрай негативно впливає на рівень води в Шацьких озерах, до складу яких входить і унікальне озеро Світязь, повідомляє кореспондент видання з Мінська.

Хотиславське родовище розташоване в 30 кілометрах від Шацьких озер і розташоване біля державного кордону Білорусі з Україною. У безпосередній близькості також розташований кордон Польщі, однак ця сторона в конфлікті поки ніяк не бере участі.

На думку деяких українських науковців у результаті розробки цього білоруського кар’єра Шацькі озера можуть обміліти і зовсім зникнути. Фахівці вважають, що є підстави говорити про порушення Білоруссю ряду міжнародних конвенцій, що забороняють дії, які можуть призвести до негативних змін екології. Білоруська сторона в свою чергу заявляє, що всі ризики від видобутку крейди в кар’єрі враховані й мінімізовані.

Депутат Верховної Ради від партії Батьківщина Віктор Олійник уже направив на ім’я прем’єр-міністра України Миколи Азарова спеціальний запит. Про це повідомляє видання Волинські новини.

На думку депутата, для вивчення наслідків цього процесу необхідно створити спеціальну державну експертну комісію із залученням міжнародних експертів-екологів. Висновки цієї комісії стануть неспростовними аргументами в майбутніх міждержавних переговорах України і Білорусі з цієї проблеми.

Нагадаємо, Шацькі озера потрапили в перелік семи чудес України.

ua.korrespondent.net