Через рік долар буде вже по 12 гривень – експерт

Фахівці прогнозують, що після виборів в Україні почнуться великі економічні проблеми і вже за рік долар буде коштувати 12 гривень, заявив фінансовий аналітик Ерік Найман.

“Зараз економіка України нагадує людину, яка балансує на одній нозі, бо інша вже хвора. Економіка позитивного зросту ВВП підтримується за рахунок кількох секторів економіки: хімічної промисловості, машинобудування. Також підтримує хороший урожай 2011 року. Другий сегмент, який підтримує видимість економічного зростання — державні видатки, пов’язані з Євро-2012”, – розповів він, пише Gazeta.ua.

За словами Наймана, чим більше фінансових витрат у державі, тим більше посилюватиметься податковий тиск, тим більше підприємців піде в тінь. Після виборів постане питання з курсом. Постраждає металургія, машинобудування, а також ті сектори економіки, які орієнтовані на експорт.

“Україна повторює кроки Білорусі. Росія створює вакуум для України, щоб вона знаходила якомога менше валюти, а Україна ніяк не реагує. Ні в політичному, ні в економічному плані”, – вважає експерт.

Ця ситуація все більше нагадує 2008 рік, коли Нацбанк утримував гривню, окремі політики влаштовували перед президентськими виборами піар на роздачі вкладів та підвищення соціальних гарантій, в банках росли відсотки по депозитах в гривні, а уряд запевняв у стабільності національної валюти.

Всі ці запевнення закінчилися різким падінням гривні. За кілька тижнів вона впала по відношенню до іноземної валюти майже на 40%.

tsn.ua