В Ужгороді проведуть Свято книги

За літературним календарем, 23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права.

Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі у 1995 році, вирішила віддати в цей день данину поваги книгам і авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв культурному прогресу людства і заснував Всесвітній день книги та авторського права і Премію ЮНЕСКО за пропаганду ідеалів толерантності в дитячій та юнацькій літературі.

З того часу цей день відзначають в 190 країнах світу, і кожне місто знаходить оригінальні форми пропаганди книги.

В Ужгороді з ініціативи управління освіти Ужгородської міської ради вшановують книгу і всіх причетних до її створення низкою заходів, які проходять в навчальних закладах і переростають в загальноміські свята.

Цьогорічне Свято книги проходитиме в рамках заходів «Сакура – 2012»  24 квітня 2012 року і буде пропонувати шанувальникам книги низку заходів – традиційних та інноваційних.

Популярним стає літературний КВЕСТ, в якому  приймуть  участь 12 команд  учнів 7-8 класів навчальних закладів міста. КВЕСТ  – це поєднання інтелектуальних здібностей на задану тему  і спортивних можливостей, а також командна гра. Мета – вивчити літературні місця Ужгорода. Завдання готують представники ПЛАСТу,  «Просвіти»  та  бібліотеки.

Парад літературних героїв передбачає  понад 300 учасників із всіх навчальних закладів міста. Візьмуть участь діти різного віку, педагоги та батьки. Маршрут: вул. Жупанатська, 3 – Корзо – пл. Театральна. Зустрічатиме Парад оркестр дитячої школи мистецтв і завершиться демонстрацією героїв на пл. Театральній.

Кожен учасник Параду прочитав книгу, вибрав улюбленого літературного героя, створив відповідний образ і демонструватиме  його. Таким чином, шкільні бібліотекарі разом з педагогами та  батьками стимулюють бажання читати.

Завершиться  Свято концертною програмою, скомпонованою з літературних образів, виражених в пісні, танці, інсценізації.

Паралельно буде проходити виставка-ярмарок книг від книжкових магазинів та видавництв м. Ужгорода з розіграшами, лотереєю, сюрпризими. Дали попередню згоду на участь у виставці  Ужгородська міська друкарня, видавництва «Ґражда», «Іва», «Ліра», «Знання», Наприклад, видавництво «Знання» готує  автограф-сесію Галини Малик, Ужгородська міська друкарня – сюрпризи від Марії Раді.

Свято книги  має нововведення:  БУК-кросинг (взаємообмін книгами) для учнів 9-11 класів, неформальні зустрічі із поетами, письменниками, молодими літераторами в інтелектуальних кав’ярнях м. Ужгорода. Приємно відмітити, що 7 кав’ярень міста на сьогоднішній день готові прийняти гостей для інтелектуального спілкування, а саме: в кав’ярнях «Під замком», «Львівська майстерня шоколаду», «Тотем», «Апріорі»,    «Венеція», «Деліція», «Закарпаття»

Стартував БУК-кросинг в м. Ужгород в  2011 році під девізом «Я вмію читати» з ініціативи Юлії Дички та Асамблеї митців «Ротонда» (керівник Вік Коврей).  Постійно діє в кав’ярні «Під замком» (вул. Ольбрахта, 3, директор Юрій Русин) В цьому році отримає нову хвилю і стартуватиме під девізом «Читаю: можу, хочу, буду» від пам’ятника Августину Волошину в 14.00. Маршрут: Набережна Незалежності – пл.Театральна – кав’ярні для інтелектуалів «Твоя книга». Такий почесний статус набудуть нові кав’ярні «Львівська майстерня шоколаду», «Тотем», «Апріорі», «Венеція», «Деліція», готель «Закарпаття». Саме в цих закладах будуть проходити неформальні зустрічі з поетами, письменниками Ужгорода, а саме:

1.            «Під замком» — Лідія Повх, Ольга Тимофеєва

2.            «Апріорі» — Михайло Рошко, Василь Кузан та члени літературної студії ім. П. Скунця УжНУ.

3.            «Львівська майстерня шоколаду» — Ірина Гармасій, Маріанна Салай-Пак.

4.            «Тотем» — Христина Керита, Марія Раді.

5.            «Венеція» — Павло Чучка, Юрій Шип,

6.            «Деліція» — Надія Панчук та представники клубу молодіжних дебютів «Нові імена» Аліна Ганько, Даша Ігнатко, Віктор Опаленик.

7.            «Закарпаття»  — Галина Малик, Олександр Говрош

zakarpatpost.net