Ужгородські перевізники мають рентабельність 7,4% і понад 2 млн компенсації за пільговиків

Нещодавно ужгородські перевізники заявили: щоб вони зводили кінці з кінцями, вартість проїзду в межах міста має зрости на 50 копійок – із нинішніх 2 до 2,5 грн. Бо, мовляв, тепер треба було б платити щонайменше всі 2,64 – ціна на дизпальне зросла на 31 %, стиснений газ подорожчав у 1,5 разу, стрибнули догори ціни на шини, запчастини і ще на 14 % – зарплати.

Але при цьому арифметика у підприємців дуже вже «крута»:  виходять з того, що коригувати витрати їм треба з огляду на рух у міських умовах, та ще й узимку(!), часті зупинки і нібито вони перевозять пасажирів лише за кількістю посадкових місць. Проте, як відомо, квиточки на проїзд в Ужгороді не видаються, тому, скільки точно возять маршрутки, ніхто не знає. Та й усілякі коефіцієнти, які навизначали собі перевізники, аж ніяк не відповідають ні методиці розрахунку, затвердженій Мінтрансом 2009 року, ні розпорядженням голови Закарпатської ОДА.

Тож за реальними розрахунками при ціні 2 грн за проїзд, які платять пасажири, власне собі­вартість – 1,73 грн, а рента­бельність  – 7,4 %. Тобто все в ужгородських  перевізників добре і при 2 грн.

Також серед головних причин підвищення тарифів бізнесмени називають недостатню компенсацію за безплатне перевезення пільгових категорій громадян.

Крім того, попри постійні плачі, автоперевізникам насправді відшкодовують із бюджету немалі гроші за транспортні послуги  пільговикам. Наприклад, торік чотирнадцятьом суб’єктам підприємницької діяльності нарахували мільйон 626 тисяч гривень відшкодувань (650 із яких отримала компанія, представники якої найчастіше бідкаються, що мусять возити пільговиків безплатно – ПАТ «Ужгородське АТП-12107»).

Нарахували й виплатили. А крім того, розрахувалися ще й за того хлопця: виділили бізнесменам 430 тисяч, які місто їм боргувало за 2010 рік, – період мерства Сергія Ратушняка. Тобто загалом бізнесмени на колесах дістали минулого року понад два мільйони гривень відшкодувань.

Елементарна арифметика каже: за гроші, які торік бізнесменам виділили з бюджету, кожен ужгородець міг 8 разів проїхатися в маршрутці безплатно. Натомість постійно чуємо, як водії виганяють пільговиків з автобусів, мотивуючи це тим, що ніхто за них гроші не поверне. Минулого тижня міськрада мала розглядати питання підвищення ціни на проїзд. Але чиновники, мабуть, вирішили не псувати собі й людям настрій перед святом і наразі відклали «приємну» несподіванку.

zakarpattya.net.ua